APSURDI

Rumunija tužila dvoje evropskih komesara

Tvrdi se da su njih dvoje falsificirali izvještaj o stanju pravosuđa u Rumuniji

Frans Timermans i Vera Jurtova. EbS

S. N.

21.2.2019

Rumunska vlada zvanično je tužila zamjenika predsjednika Evropske komisije Fransa Timermansa (Timmermans) i komesarku za pravosuđe Veru Jurovu.

Zvanični Bukurešt predao je podnesak optužujući dvoje evropskih zvaničnika da su falsificirali prošlogodišnji izvještaj o saradnji i verifikaciji (CVM). Riječ je o dokumentu koji mjeri učinak Rumunije u vladavini zakona i borbi protiv kriminala i korupcije.

I ni to ne bi bilo toliko čudno da sve nije urađeno u vrijeme kada Rumunija predsjedava Evropskom unijom.

Kako su javili izvještači, ovim činom odnosi između Brisela i Bukurešta pali su na do sada najniži nivo.

"Sporni" izvještaj objavljen je u novembru prošle godine i izazvao je žestoke reakcije rumunske vlade. Ona je već tada najavila da će podnijeti tužbu.

Sada se to desilo, i to s potpisom Adine Flore, jedne od tužiteljica Rumunije.

Kako bi sve bilo u skladu s balkanskim načinom rada, Flore je kandidatkinja vlade da naslijedi Lauru Kodrutu Kovesi (Codreta), na mjestu šefice specijalnog odjela tužilaštva Rumunije za borbu protiv korupcije (DNA).

Kovesi je vlada smijenila prošle godine optužujući je za nesposobnost. No, predsjednik Rumunije Klaus Johanis (Iohannis) već je tri puta osporio tu odluku, kao i nominaciju Flore za šeficu DNA.

No, ni tu nije kraj. Balkanska trakavica dobila je nastavak nakon što je objavljeno da bi Kovesi mogla postati prva javna tužiteljica Evropske unije. Naravno, vlada Rumunije kategorički je protiv toga.

Tužba je samo pojačala međusobne optužbe koje Bukurešt i Brisel razmjenjuju već neko vrijeme.

Iz sjedišta Evropske unije stalno ponavljaju da su nezadovoljni stanjem vladavine zakoma u Rumuniji, dok im iz Bukurešta odgovaraju da su to stavovi nekompetentnih i zlonamjernih, nesposobnih birokrata.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.