REGION

Pahor poručio EU: Niste stali na stranu prava

Kazao da Komisija još ima mogućnost da se o slovensko-hrvatskom sporu oko arbitraže izjasni dok traje postupak pred sudom

Borut Pahor. Arhiv

B92

22.2.2019

EU se nije stavila na stranu Slovenije, kazao je slovenski predsjednik Borut Pahor jučer u Briselu, rezimirajući rezultate svoje dvodnevne posjete sjedištu Evropske komisije. 

- EU je u slučaju slovensko-hrvatskog spora oko arbitraže o graničnom sporu propustila idealnu priliku da naglasi načelo vladavine prava - kaže Borut Pahor. 

Pahor se u Briselu sastao s predsjednikom Komisije Žan-Klodom Junkerom (Jean-Claude Juncker) i predsjednikom Vijeća EU Donaldom Tuskom, prenose agencije. 

Junker nakon susreta nije želio komentirati slovensko-hrvatski spor i ulogu Komisije, rekavši da nema ništa novo, ali je potvrdio da je na inicijativu Pahora bilo riječi i o arbitražnom sporu. 

Pahor je na konferenciji za novinare u Briselu rekao da mu je Junker u razgovoru kazao da je Komisija u vezi sa slovenskom tužbom protiv Hrvatske zbog neprimjerene arbitražne presude imala mogućnost, ali ne i dužnost da se pridruži slovenskoj tužbi. 

Govoreći na svojoj završnoj konferenciji za novinare nakon dvodnevne posjete Briselu, Pahor je kazao da Komisija još ima mogućnost da se o slovensko-hrvatskom sporu oko arbitraže izjasni dok traje postupak pred sudom EU u Luksemburgu. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.