REGION Opozicija traži formiranje prijelazne vlade

Novi protesti u Albaniji, policija ljude tjerala suzavcem

Traže odlazak Edija Rame

index.hr
27.02.2019 08:31

Okupljeni ispred zgrade Parlamenta u Tirani

Foto: AFP

Albanska policija je jučer suzavcem rastjerala nove proteste opozicije, čiji su se pripadnici okupili ispred zgrade Parlamenta u Tirani, pokušavajući spriječiti održavanje sjednice.

Na ovim, trećim po redu, protestima od subote koje je organizirala opozicija sudjelovalo je više stotina ljudi, javila je novinarka AFP-a.

- Naša borba se nastavlja i trajat će sve dok Vlada ne ode - rekao je pred okupljenima čelnik Demokratske stranke Lulzim Baša (Basha).

Građani su nekoliko puta probili policijski kordon oko zgrade Parlamenta. Bacali su dimne bombe i kamenje na zgradu uzvikujući: "Rama, odlazi."

Traže ostavku Vlade

Opozicija traži odlazak socijalističkog čelnika i formiranje prijelazne vlade, koja bi raspisala prijevremene parlamentarne izbore.

Zastupnici su u ponedjeljak podnijeli ostavku u znak protesta protiv premijera, kojeg optužuju za manipuliranje rezultatima parlamentarnih izbora održanih u junu 2017. i za umiješanost u kriminal i korupciju. Edi Rama je na vlasti od 2013.

Rama je u komentaru za medije ismijao očajničke napore opozicije i upozorio da protesti mogu biti kobni za početak pristupnih pregovora o članstvu u Evropsku uniju u junu.

Socijalisti na vlasti imaju 74 od 140 mjesta u albanskom Parlamentu.

Albanija se nada da će naljeto početi pregovore o pristupanju EU, ali ta zemlja, s više od 2,8 miliona stanovnika, mora ostvariti napredak u borbi s organiziranim kriminalom i korupcijom.

Komentari

NA VRH