PRIJEPOLJE Nekoliko stotina građana učestvovalo u protestnoj šetnji

Obilježena 26. godišnjica otmice i ubistva putnika iz voza na stanici Štrpci

Porodice ni do danas nisu doživjele pravdu te obespravljene gube nadu i volju za životom

Al.B.
27.02.2019 17:45

U Prijepolju je obilježena 26. godišnjica otmice i ubistva putnika iz voza Beograd – Bar. Nekoliko stotina građana učestvovalo je u protestnoj šetnji ulicama Prijepolja, s kraćim zaustavljanjima ispred zgrade Općine i Suda, a potom su brojne delegacije položile cvijeće na spomen-obilježje u naselju Šarampovo, izgrađeno u znak sjećanja na devetero Prijepoljaca iz grupe od 20 otetih putnika. 

Pripadnici VRS iz Višegrada 27. februara 1993. kojima je komandirao ozloglašeni ratni zločinac Milan Lukić na stanici u Štrpcima na teritoriji BiH zaustavili su voz „Lovćen“ i iz njega izveli 18 Bošnjaka, jednog Hrvata i jednu osobu čiji identitet nikada nije utvrđen. 

Najprije su ih mučili i opljačkali u selu Prelovo kod Višegrada, a potom ubili u Mušićima, na obali Drine. Porodice ni do danas nisu doživjele pravdu te obespravljene gube nadu i volju za životom.

– Nakon 26 godina tek nedavno je pokrenut sudski proces protiv petorice pripadnika VRS, ali sama činjenica da je od zločina prošlo toliko vremena sve govori. Čekalo se da krv izblijedi pa da se onda krene s nekim postupkom – kaže Nail Kajević, brat ubijenog Nijaza.

O zločinu u Štrpcima mnogo toga je poznato. Kajević ističe da su ga počinili „sateliti“ iz BiH, ali da je on osmišljen u Beogradu, kako bi se bošnjačko stanovništvo pokušalo iseliti.  

- Pripreme su počele mnogo ranije, a sjećam se da je početkom februara plasirana informacija da na ovom području ima podzemna bolnica za Alijine bojovnike i da tu bolnicu snabdijeva direktor zemunske bolnice koji je odmah poslije smijenjen – dodaje Kajević.

Proces protiv pripadnika VRS Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić, koji je krajem januara trebao početi u Beogradu, od početka se odlaže. Ivana Žanić iz Fonda za humanitarno pravo podsjeća da je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije optužnicu podiglo još u martu 2015. godine.

- Srpskom pravosuđu bilo je potrebno tri i po godine da potvrdi tu optužnicu. Prošlog mjeseca je trebalo da počne glavni pretres, ali odmah na početku je odložen zato što je jedan optuženi imao određene zdravstvene probleme. Za početak marta zakazan je glavni pretres i nadamo se da će taj sudski postupak konačno početi i da će to ići mnogo brže nego u drugim postupcima jer neki traju čak i više od deset godina – kaže Žanić.

Dragoljub Zindović, predsjednik Općine Prijepolje, organizirao je prijem za članove porodica ubijenih. On je podsjetio da je lokalna skupštine prije deset godina jednoglasno donijela odluku o izgradnji spomen-obilježja u Šarampovu.

– Ovo spomen-obilježje treba služiti da opominje buduće generacije da se nikad ovako strašan zločin ne desi na ovom našem prostoru – istakao je Zindović. 

Državni sekretar u Ministarstvu rada Srbije Zaim Redžepović poručio je da još postoji mnogo onih koji se sjećaju šta se desilo u Štrpcima i Štrpci znače Srbiji i okruženju.

- Svi moramo raditi na tome da se ovo što prije riješi na pravedan način. Kad je puno nepravde, niko ne zna šta su posljedice. Ovo nije prijetnja, već najbolja moguća namjera da uradimo nešto dobro što će biti od koristi generacijama poslije nas - istakao je Redžepović. 

Zločin u Štrpcima, kao i mnogi drugi, decenijama se skrivaju, istrage opstruiraju, a zločinci štite, ali u Fondu za humanitarno pravo vjeruju da će doći dan kada će se Srbija morati suočiti s posljedicama politike iz prošlosti.

- Vjerujemo da će doći trenutak kada će Srbija morati priznati svoju odgovornost za zločine koji su počinjeni na teritoriji bivše Jugoslavije, od Bosne i Hrvatske do Kosova. To svakako zavisi od političke volje, ali i napora pravosudnih organa da istražuju zločine i optuže odgovorne – kaže Ivana Žanić.

Za zločin u Štrpcima do sada su pred Višim sudom u Bijelom Polju pravnomoćno osuđeni samo Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić.

Komentari

NA VRH