HRVATSKA

''Agrokor'' odlazi u historiju, ovo je novo ime koncerna

Na čelu kompanije bit će uprava, tačnije odbor direktora koji ima devet članova

Avaz.ba

28.2.2019

Novo ime ''Agrokora'' je ''Fortenova grupa'', a korporativna struktura s radom počinje 1. aprila, nakon gotovo dvije godine insolventskog procesa koji je vodila vanredna uprava.

Na čelu kompanije bit će uprava, tačnije odbor direktora koji ima devet članova. Kompaniju će, dakle, voditi Daniel Boi (Boehi), Miodrag Borojević, Pol Foli (Paul Foley), Keli Grifit (Kelly Griffith), Maksim Poletajev, Žulijan Majkl Simons (Jullian Michael Simmons) i Sergej Volk. Radnici tek moraju predložiti svog predstavnika u odbor direktora, a u odbor ulazi i Fabris Peruško.

Kompanijom će upravljati Peruško i Irena Veber (Webber), a uskoro će se imenovati i treći član izvršnog tijela zadužen za finansije. Peruško će biti glavni izvršni direktor, a Irena Veber zamjenica glavnog izvršnog direktora i glavna operativna direktorica. Od ukupno 159 kompanija koncerna kroz implementaciju nagodbe će prvo proći 77 kompanija iz Hrvatske, piše Vecernji.hr.

Čak 45 kompanija je insolventno pa će se njihova imovina prenijeti na kompanije koje nastavljaju s radom pod istim imenom, ali uz dodatak plus. Tako će se ''Konzum'' zvati ''Konzum plus'', a primjerice ''Jamnica'' će se zvati ''Jamnica plus''. Vanredna uprava tvrdi da nema problema s prijenosom koncesija za poljoprivredno zemljište. Ostalo je riješiti još svega nekoliko posto ukupnog portfelja pa je to pitanje zapravo riješeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.