REGION

Nakon burne rasprave, crnogorski parlament usvojio pristupni NATO protokol za Sjevernu Makedoniju

Darmanović istaknuo da je ova država promoter politike otvorenih vrata i daljeg širenja NATO-a

Parlament Crna Gore. Arhiv

Antenam.net

1.3.2019

Crnogorski parlament danas je verificirao Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u. Za taj akt glasala su 44 poslanika, koliko ih je i bilo u sali za vrijeme glasanja. 

Tokom sjednice umalo nije došlo do fizičkog obračuna, nakon što je Milan Knežević iz klupe dobacivao uvrede Miodragu Vukoviću.

Tokom rasprave je poslanik DF-a Andrija Mandić je prigovorio poslanicima DPS-a što su svečano dočekali predsjednika Sobranja Sjeverne Makedonije Talata Džaferija, koji prisustvuje današnjoj sjednici.

- Čovjeka koji je najpoznatili po nošenju automatskog oružja i pucanju na makedonske policajce. Sram vas bilo - rekao je Mandić.

Šef crnogroske diplomatije Srđan Darmanović je, na početku sjednice, ocijenio da je riječ je o historijskom iskoraku Sjeverne Makedonije u novu fazu razvoja i napretka.

On je podsjetio da su grčka i makedonska vlada postigle historijski dogovor, čime je otvoren put Makedonije za članstvo u NATO, na koje je ona čekala punih 11 godina.

Darmanović je čestitao makedonskom rukovodstvu na istrajnosti i hrabrosti da donese ključne odluke za implementaciju sporazuma.

On je istakao da je Crna Gora aktivan promoter politike otvorenih vrata i daljeg širenja NATO-a, posebno kada je riječ o zemljama regiona.

- Danas je Alijansa relevantnija nego ikad, posebno u kontekstu sadašnje sigurnosne situacije u Evropi, ali i na zapadnom Balkanu, budući da je euroatlantski prostor suočen sa prijetnjama i izazovima koji su sve raznovrsniji i kompleksniji - ocijenio je Darmanović.

On je rekao da je uvjeren da će članstvo Sjeverne Maekdonije u NATO-u pozitivno uticati, prije svega, na njenu stabilnost i sigurnost.

- Ali i na ukupne prilike u regionu, koji je u NATO-u definiran kao strateški važan, i čija stabilnost ima direktan utjecaj na sigurnost euroatlantske zone - dodao je Darmanović.

On je kazao da će se članstvom sjeverne makedonije u Alijansi formirati pojas od osam država u regionu, čime će se, kako je naveo, dodatno ojačati jugoistočno krilo NATO-a, spremno da odgovori na mnogobrojne sigurnosne izazove sa kojima se region suočava.

Prijedlog zakona o protokolu utvrdila je Vlada na sjednici 14. februara.

Premijer Duško Marković rekao je tada da Crna Gora ovim činom potvrđuje dosadašnju podršku Sjevernoj Makedoniji koja će biti dodatni faktor stabilnosti regiona i njegove euroatlanske perspektive.

Članice NATO-a potpisale su 6. februara Protokol o pristupanju Makedonije u Alijansu.

Nakon ratifikacije Protokola o pristupanju Sjeverne Makedonije u parlamentima svih 29 zemalja članica NATO-a, ova država i zvanično će postati punopravna članica Alijanse.

  

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.