REGION Predsjednik odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta

Mekalister u Prištini: Ukinite takse, to je loša odluka

Evropski parlament smatra da će ovaj sporazum biti prihvatljiv samo ako postoji zajednički dogovor o tome

Avaz.ba
02.03.2019 18:59

Mekalister: Suspenzija takse će biti put do uspjeha

Foto: Agencije

Predsjednik odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister (David McAllister) pozvao je danas kosovske institucije da ukinu taksu od 100 posto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine da bi se dijalog u Briselu nastavio.

- Prema našem mišljenju, suspenzija takse će biti put do uspjeha. Mi imamo jasan stav u vezi s tim i ponovili smo poruku tokom ova dva dana boravka u Prištini. Između ostalog, ovo je kršenje CEFTA sporazuma i takođe predstavlja kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Prema tome, mi ne vjerujemo da je to ispravna odluka - rekao je Mekalister u obraćanju medijima.

Na pitanje da li će podržati razmjenu teritorija, koja bi mogla proizaći iz eventualnog sporazuma, on je rekao da je njegov lični stav, a i stav Evropske unije, da će za njih biti prihvatljiv sporazum oko kojeg se slože obje strane.

- Evropski parlament smatra da će ovaj sporazum biti prihvatljiv samo ako postoji zajednički dogovor o tome, uzimajući u obzir sveukupnu stabilnost u regionu i međunarodno pravo - istakao je Mekalister.

NA VRH