REGION

Vučić ne isključuje mogućnost priznanja Kosova

Beograd bi nešto morao dobiti zauzvrat

Aleksandar Vučić. Arhiv

Antenam

4.3.2019

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nagovijestio je danas da ne isključuje mogućnost eventualnog priznanja nezavisnosti Kosova, ali je naveo da bi Beograd nešto morao dobiti zauzvrat. 

- Prije svega moramo postići kompromis. Ne možemo priznati Kosovo, a da ništa ne dobijemo od druge strane - rekao je Vučić u intervjuu italijanskoj agenciji ANSA povodom sutrašnje posjete italijanskog premijera Đuzepea Kontea (Giuseppe Conte) Srbiji. 

Kazao je da je pitanje promjene granica kontroverzna tema, pošto ne priznaju svi iste granice, zavisno od toga jesu li priznali nezavisnost Kosova ili ne. 

- Za razliku od kosovskih lidera koji svakog dana obmanjuju svoje građane nerealnim obećanjima da će Priština dobiti sve, a Beograd ništa, moja dužnost je da Srbima objasnim značaj kompromisa (s Prištinom) koji ne predstavlja poraz nego pobjedu. Pobjedu za budućnost Srbije - naveo je Vučić. 

On je negirao da je ikada imao tajne sastanke s predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem, što tvrde neki mediji, i opisao je kao čiste laži o postojanju nacrta konačnog sporazuma između Beograda i Prištine. 

Ponovio je da Beograd neće nastavljati dijalog s Prištinom dok kosovske vlasti ne ukinu takse od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.