PORUKE

Riker: Države zapadnog Balkana trebale bi slijediti primjer Atine i Skoplja

On će ponovo biti na funkciji zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Euroaziju

Filip Reker. Arhiv

Fena

4.3.2019

Države zapadnog Balkana trebale bi raditi na rješavanju susjedskih pitanja slijedeći primjer Skoplja i Atine, kao i na promicanju vladavine prava, izjavio je Filip Riker (Philip Reeker), bivši američki ambasador u Makedoniji. 

Philip Riker, koji bi trebao ponovo biti imenovan za šefa Ureda za evropske i euroazijske poslove američkog Stejt departmenta, danas je poslao poruke za pomirenje i rješavanje susjedskih odnosa među državama zapadnog Balkana. 

Historijski Ugovor iz Prespe otvara put članstvu u NATO, rekao je Riker. Dodao je da je rješavanje 27-godišnjeg sukoba između Skoplja i Atine pokazalo što se može učiniti uz naporan rad i lidere spremne na dijalog. 

- Riker je s konferencije u Skoplju, gdje je učestvovao u inicijativi "Balkan 360", pozvao Srbiju i Kosovo da uklone prepreke za nastavak međusobnog dijaloga – javlja Slobodna Evropa. 

Riker će na ovoj funkciji zamijeniti Vesa Mičela (Wess Mitchell) koji je nedavno iz privatnih razloga podnio ostavku državnom sekretaru Majku Pompeu (Mike). Tako će Reker ponovo biti na funkciji zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Euroaziju. Naime, on je na toj funkciji već bio u periodu od 2011. do 2013. godine, dok je američki predsjednik bio demokrata Barak Obama (Barrack).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.