REGION

Vučić: Članstvo Srbije u EU za nas je apsolutni prioritet

Naglasio da je veliki problem što dijaloga nema i pozdravio zalaganje predstavnika Evropske unije da Priština povuče takse

Aleksandar Vučić. Arhiv

B92

6.3.2019

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Kristijanom Danijelsonom (Christian Danielsson), generalnim direktorom Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju.  

Oni su razgovarali o evropskim integracijama Srbije, problemima u dijalogu s Prištinom i regionalnoj saradnji.

Vučić je istakao da se Srbija zalaže za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom, koji je moguć tek nakon što Priština povuče takse koje je uvela na robu iz centralne Srbije, koje predstavljaju grubo kršenje međunarodnog prava i CEFTA sporazuma.

On je naglasio da je veliki problem to što dijaloga nema i pozdravio zalaganje predstavnika EU da Priština povuče takse.

Vučić je rekao da punopravno članstvo u EU predstavlja apsolutni vanjskopolitički prioritet i naglasio opredijeljenost Srbije da nastavi sprovođenje brojnih političkih i ekonomskih reformi, regionalnu saradnju, kao i normalizaciju odnosa sa Prištinom.

- Srbija se zalaže za mir i stabilnost u regionu, te se regionalna saradnja, jačanje odnosa sa susjedima i nastavak politike pomirenja nalaze na listi naših vanjskopolitičkih prioriteta - istakao je predsjednik Srbije.

Danijelson je pohvalio ekonomske reforme, kao i napore Vlade Srbije i predsjednika Vučića na izradi Medijske strategije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.