SREMSKA MITROVICA

Andreja nije ni znala da je trudna: Žele joj oduzeti bebu jer živi s bolesnim roditeljima u siromaštvu

Zasad nema odgovora na pitanje kakva je daljnja sudbina dvomjesečne Marijane

Andreja s djevojčicom. Telegraf.rs

Telegraf.rs

7.3.2019

Andreja M. (32) iz jednog sremskog mjesta, koja se prije dva mjeseca porodila sama u kući, i pored toga što je svjesna da živi u nehigijenskim uvjetima, u kući bez struje i s bolesnom majkom i ocem alkoholičarom i mjesečnim primanjima od 215 KM socijalne pomoći, kaže da je iz Centra za socijalni rad u Irigu neće uvjeriti da dijete preda u hraniteljsku porodicu.

I komšije ove porodice smatraju da bi tek rođenoj djevojčici život bio mnogo bolji daleko od majke, za koju navode da je "sumnjivog morala".

Zasad nema odgovora na pitanje kakva je daljnja sudbina dvomjesečne Marijane, odnosno ko bi je prihvatio, pošto na području Iriga nema hraniteljskih porodica, a ni zainteresiranih hranitelja iz drugih općina.

Andreja, koju su novinari sremsko-mitrovačkog portala zatekli u kući, dok joj je majka krčila granje po dvorištu u kojem vlada veliki nered, kaže da nije znala da je bila trudna.

- Dok sam ležala na krevetu, odjednom mi se pojavilo neko napinjanje. Poslije dva puta izašlo mi je dijete. Uplašila sam se i počela dozivati majku. Dijete sam stavila u lavor, bilo je modro i hladno, a onda sam počela krvariti. Tada je mama otišla do jedne prodavnice i pozvala Hitnu pomoć - prisjeća se Andreja, koja kaže da zna ko je otac njenog djeteta, ali ne želi mu to saopćiti.

Ovu priču potvrdila je i njena majka Julijana, koja napominje da je više puta govorila kćerki da je trudna, ali da je Andreja to negirala.

- Vidjela sam da joj se stomak spušta i kad sam je pitala je li trudna, ona mi je rekla da je bila kod ljekara i da joj je rečeno da ne može ostati u drugom stanju. I ako smo svi bili prvo u šoku, unukin dolazak sve nas je obradovao - govori baka male djevojčice, tvrdeći da su se sada zadužili zbog hrane za bebu, pošto je majka ne doji. 

I Andrejin otac Enri smatra da dijete treba ostati kod njih.

- Kada bi nam "pojačali" novčanu pomoć, bilo bi dobro. Odranije imamo dug za struju i zato nam je već duži period isključena, a kada ćemo je opet dobiti, to ne znam - priča Enri.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.