STAVOVI Jedan od najpopularnijih političkih mislilaca i teoretičara današnjice

Frensis Fukujama: Jačanje desnice u EU nije dobro za Balkan

Ishod predstojećeg glasanja neće značiti i kraj priče o širenju Evropske unije

B92
07.03.2019 19:25

Fransis Fukujama

Foto: Agencije

Jačanje desnice na predstojećim izborima za Evropski parlament imalo bi višestruko loše posljedice po region zapadnog Balkana. 

To je medijima rekao jedan od najpopularnijih političkih mislilaca i teoretičara današnjice Frensis Fukujama (Francis Fukuyama). 

- To neće biti dobro zato što će populisti sigurno željeti da se ništa ne mijenja, a tako neće podržati ni daljnje širenje Evropske unije - rekao je Fukujama medijima na pitanje šta bi jačanje desnice na predstojećim izborima za EP značilo za proces proširenja i zapadni Balkan. 

On je uvjeren da će jačanje desnice zasigurno usporiti proces proširenja. 

Fukujama, međutim, dodaje da ishod predstojećeg glasanja neće značiti i kraj priče o širenju EU. 

On ukazuje da jačanje desnice zbog toga neće biti dobro za zapadni Balkan, jer je, ističe, upravo evropska perspektiva podsticala reforme u zemljama regiona. 

- Smanjenjem atraktivnosti evropskih integracija izgubit će se i volja za reformskim procesima - objasnio je Fukujama. 

Fukujama je danas u Beču održao predavanje, u organizaciji austrijske novinske agencije APA i Instituta za humanističku nauku. Frensis Fukujama je profesor političke ekonomije, historičar, sociolog i pisac globalnog bestselera "Kraj historije i posljednji čovjek". 

Intenzivno se bavi temama demokratizacije i međunarodne političke ekonomije. 

U posljednjih nekoliko godina pažnju usmjerava na ulogu kulture i društvenog kapitala u savremenom ekonomskom životu, kao i na društvene posljedice tehnoloških promjena. 

Knjiga "Kraj historije i posljednji čovjek" objavljena je u SAD 1992. godine, štampana je u više od dvadeset inozemnih izdanja. 

Komentari

NA VRH