STAVOVI

Frensis Fukujama: Jačanje desnice u EU nije dobro za Balkan

Ishod predstojećeg glasanja neće značiti i kraj priče o širenju Evropske unije

Fransis Fukujama. Agencije

B92

7.3.2019

Jačanje desnice na predstojećim izborima za Evropski parlament imalo bi višestruko loše posljedice po region zapadnog Balkana. 

To je medijima rekao jedan od najpopularnijih političkih mislilaca i teoretičara današnjice Frensis Fukujama (Francis Fukuyama). 

- To neće biti dobro zato što će populisti sigurno željeti da se ništa ne mijenja, a tako neće podržati ni daljnje širenje Evropske unije - rekao je Fukujama medijima na pitanje šta bi jačanje desnice na predstojećim izborima za EP značilo za proces proširenja i zapadni Balkan. 

On je uvjeren da će jačanje desnice zasigurno usporiti proces proširenja. 

Fukujama, međutim, dodaje da ishod predstojećeg glasanja neće značiti i kraj priče o širenju EU. 

On ukazuje da jačanje desnice zbog toga neće biti dobro za zapadni Balkan, jer je, ističe, upravo evropska perspektiva podsticala reforme u zemljama regiona. 

- Smanjenjem atraktivnosti evropskih integracija izgubit će se i volja za reformskim procesima - objasnio je Fukujama. 

Fukujama je danas u Beču održao predavanje, u organizaciji austrijske novinske agencije APA i Instituta za humanističku nauku. Frensis Fukujama je profesor političke ekonomije, historičar, sociolog i pisac globalnog bestselera "Kraj historije i posljednji čovjek". 

Intenzivno se bavi temama demokratizacije i međunarodne političke ekonomije. 

U posljednjih nekoliko godina pažnju usmjerava na ulogu kulture i društvenog kapitala u savremenom ekonomskom životu, kao i na društvene posljedice tehnoloških promjena. 

Knjiga "Kraj historije i posljednji čovjek" objavljena je u SAD 1992. godine, štampana je u više od dvadeset inozemnih izdanja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.