DNO DNA

"Slobodan Milošević za života sebi podigao spomenik"

Sve je više onih koji u mozaiku njegove borbe slažu pločice koje ga oslobađaju bilo kakve krivice - piše list

Slobodan Milošević u haškoj sudnici. ICTY

S. NUMANOVIĆ

11.3.2019

Srbijanski dnevni list "Večernje novosti" u današnjem izdanju objavio je dug tekst povodom 13 godina od smrti Slobodana Miloševića.

Nekadašnji predsjednik Srbije skončao je u ćeliji Tribunala u Hagu, optužen za najteže ratne zločine. Neki su tvrdili da se ubio. On se sam plašio da će ga ubiti. Noć prije smrti nazvao je Tribunal iz zatvora i tražio da mu neko dođe.

- Mene ovdje hoće da ubiju - ustvrdio je.

Ujutru je pronađen mrtav u svojoj ćeliji. Smrt je nastupila pred sami kraj sudskog postupka.

"Večernje novosti", koje su vrlo bliske predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, objavile su dug tekst posvećen Miloševiću.

U njemu ga glorificiraju kao osobu i ističu da "NIJE osuđen za zločin i genocid. Nije svoj narod i otadžbinu opteretio ovjerenim pečatom krivice. Nema tog pečata!"


Faksimil teksta iz "Večernjih novosti"

- Slobodan Milošević, predsjednik Srbije i Savezne Republike Jugoslavije devedesetih, nije ostavio taj teret svom narodu, ali ga i dalje razapinju. Ne zbog njega samoga, već zbog ovovremenih srpskih lidera koji se sudaraju s gotovo istim nemanima s kojima se sudarao i on. Vrijeme u kojem je dobivao bitke, a rat, može se reći, još traje i koincidira sa njegovim dobom. Njegova proročka upozorenja tek se otvaraju i sve je više onih koji u mozaiku njegove borbe slažu pločice koje ga oslobađaju bilo kakve krivice. Sve je više onih koji su spremni da posvjedoče da je sopstveni život uložio u odbranu Srbije, njenog naroda i - sopstvenog - piše odmah na početku teksta.

"Večernje novosti" podsjećaju da je danas 13 godina od njegove smrti, te 15 "od početka suđenja pred Haškim tribunalom, a koje su svjetski mediji proglasili - procesom stoljeća".

- Ovaj proces, u kome je nekadašnji predsjednik Srbije i Savezne Republike Jugoslavije briljirao, vratio nas je u fokus njegove odbrane koja je zaokupila milione televizijskih gledalaca širom svijeta. Zaista je to bio svjetski događaj broj jedan, ali slaba pouka za tadašnju vlast u Srbiji - euforične su "Večernje novosti".

Ističu da je najveći problem Balkana albanski nacionalizam, te Miloševićeva upozorenja u tom kontekstu. Navode i da je ovaj haški optuženik krivio Njemačku za razbijanje Jugoslavije, te Sjedinjene Američke Države da su "požar gasili benzinom".

Najavljuje se i da neko udruženje građana danas planira odati počast ovom, kako su ga zapadni mediji davno titulirali - balkanskom krvniku, u Požarevcu, gdje je rođen i sahranjen u dvorištu porodične kuće. Ohrabruje se i njihova inicijativa da se Miloševiću u centru Beograda podigne spomenik, što su, tvrde "Večernje novosti", podržale "brojne ugledne ličnosti i dio vladajućih partija".

U tekstu nema ni riječi o žrtvama Miloševićeve politike. Ne samo o nesrpske, širom Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, već i onima u Srbiji, političkim ubistvima i milijardama pokradenog novca građana Srbije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.