UŽAS

Slovenski doktor neprimjereno dodirivao maloljetnicu za vrijeme pregleda, osuđen uslovno

Tužilaštvo zahtijevalo bezuslovnu zatvorsku kaznu i zabranu obavljanja ljekarskog poziva

Davorin Kolarič nepravomoćno osuđen na 18 mjeseci. Ilustracija

Fena

11.3.2019

Slovenski doktor koji je maloljetnu djevojku dirao po intimnim dijelovima tijela za vrijeme pregleda, navodno sumnjajući da ima mononukleozu, osuđen je na sudu u Mariboru samo na uvjetnu kaznu, ali mu prijeti oduzimanje ljekarske licence.

Okružni sud u Mariboru je ljekara porodične medicine Davorina Kolariča nepravomoćno osudio na 18 mjeseci zatvora, uvjetno uz trogodišnji rok, jer je tada 16-godišnjakinju koja je mu je došla kako bi dobila medicinsko opravdanje zbog izostanka iz škole pipao po grudima i spolnom organu.

Time je zloupotrijebio svoj položaj i povrijedio integritet maloljetne osobe, utvrdio je sud. 

Tužilaštvo je zahtijevalo bezuslovnu zatvorsku kaznu i zabranu obavljanja ljekarskog poziva, što je sudsko vijeće kojem je predsjedavala sutkinja Barbara Nerat odbio, objavili su slovenski mediji u ponedjeljak.

Predsjedavajuća sutkinja je izjavila da je sud u odmjeravanju kazne vodio računa o ličnosti, ponašanju i prošlosti optuženoga, te da bi zatvorska kazna i zabrana rada bila prekomjerna sankcija. 

Radilo se o brzom pregledu koji na oštećenoj nije izazvao teške i trajne posljedice, kazala je Nerat. Djevojka u civilnoj tužbi traži 15.000 eura odštete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.