MAKEDONIJA Poginulo 15 putnika, a 39 je povrijeđeno

Sedmero uhapšeno zbog autobuske nesreće na autocesti Skoplje - Tetovo

Tužilac je dodao da je utvrđeno da vozač nije koristio mobilni telefon u vrijeme nesreće

Avaz.ba
14.03.2019 16:10

Nesreća se dogodila 13. februara ove godine

Foto: Printscreen: YouTube

Makedonska policija je u četvrtak uhapsila vlasnika firme "Durmo tours" i vozača autobusa koji se prevrnuo na autocesti Skoplje - Tetovo i još pet osoba zbog sumnje da su odgovorni za saobraćajnu nesreću u kojoj je poginulo 15 putnika. 

Nesreća se dogodila 13. februara ove godine, kada je pun autobus gostivarske firme "Durmo tours" na autocesti Skoplje - Tetovo prešao na drugu stranu i potom probio ogradu i sletio s ceste. Tada je poginulo 15 putnika, a 39 je povrijeđeno.

Tužilac Sašo Rajčev je na konferenciji za novinare u Skoplju rekao da je do sada utvrđeno da su glavni razlozi za autobusku nesreću kod sela Laskarci velika brzina i neispravne kočnice, što je pri tehničkoj kontroli evidentirano, ali nije popravljeno, prenose ''Večernje novosti''.

Tužilac je dodao da je utvrđeno da vozač nije koristio mobilni telefon u vrijeme nesreće.

Osim vlasnika autobuske kompanije iz Gostivara Durmuša Belulija i vozača autobusa koji se prevrnuo 13. februara, privedeni su i upravnik firme i četiri radnika zadužena za tehnički pregled koji je obavljan u servisu u Gostivaru koji ima istog vlasnika.

Tehnička kontrola je obavljena u julu i decembru prošle godine, ali i pored toga što su utvrđeni nedostaci kod kočnica, izdat je dokument da je autobus ispravan, navelo je Tužilaštvo, napominjući da je bio instaliran i "uređaj za manipuliranje brzine".

Skopsko tužilaštvo je za šest od sedam privedenih, među kojima je i vlasnik "Durmo toursa", od suda zatražilo pritvor.

Komentari

NA VRH