MIŠLJENJA General Kurtis Skaparoti

Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi poručio: Rusija pokušava da potkopa bilo kakav napredak na Balkanu

U svjedočenju u Odboru za oružane snage Predstavničkog doma rekao kako ga zabrinjava situacija u regionu

Avaz.ba
14.03.2019 21:11

Kurtis Skaparoti

Foto: rferl.org

Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi, general Kurtis Skaparoti (Curtis Scaparrotti) je u svjedočenju u Odboru za oružane snage Predstavničkog doma rekao kako ga zabrinjava ruski utjecaj u regionu, gdje je, kako je istakao, cilj Rusije da spriječi napredak i integracije.

- Rusija nastavlja širiti svoj štetni utjecaj širom Evrope, naročito u područjima gdje vjeruju da bi taj utjecaj trebao prevladavati, duž istočne granice. Vjerujem da je cilj Rusije da postane poštovani globalni lider i da poveća svoj utjecaj. Da bi to postigle, upotrijebit će štetni utjecaj i poduzeti nelegalne aktivnosti - ističe Skaparoti.

Dodao je kako je zabrinut zbog Balkana, gdje je, kako kaže, u protekloj godini povećan štetni utjecaj Rusije, prenosi Glas Amerike.

- Riječ je o regionu u koji smo mnogo uložili i koji je ključan za sigurnost Evrope. Rusija pokušava potkopati bilo kakav napredak ka integraciji u euroatlantske institucije, EU, NATO, itd. To je njen opći cilj širom Balkana, a to prije svega radi širenjem dezinformacija, finansiranjem i pružanjem podrške marginalnim strankama. Ne interesira ih uvijek na kojoj su strani, dok god podrivaju aktuelnu vladu i bilo kakav napredak - izjavio je Skaparoti.

General je istakao da su se ruske aktivnosti na Balkanu intenzivirale posljednjih šest do osam mjeseci.

- Pristupanje Crne Gore NATO-u kao 29. članice i potencijalno članstvo Sjeverne Makedonije kao 30. članice je tačno ono što Rusija nije htjela da vidi i nastavit će da se bave tim pitanjem u Sjevernoj Makedoniji, kao što je pokušala da se miješa u pristupanje Crne Gore. Bez napretka ljudi počinju gubiti nadu i smanjuje se želja za integracijom u Evropu - naveo je Skaparoti.

Komentari

NA VRH