ODLUKE

Slovenija će prognati trojicu državljana BiH zbog veza s džihadistima

Dokumenti policije i obavještajne agencije SOVA koje je pridobila televizija POP pokazuju da će spomenuta trojka biti izgnana iz države

Džihadisti. Ilustracija

Avaz.ba

14.3.2019

Slovensko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je da je odredilo izgon iz države trojici državljana BiH koje zbog veza s islamističkim krugovima smatra prijetnjom sigurnosti.

- U ovom trenutku možemo reći da je na prijedlog ljubljanske policije upravna jedinica Ljubljana otkazala pravo boravka trojici državljana BiH sa stalnim prebivalištem u Sloveniji zbog ugrožavanja sigurnosti države, javne sigurnosti i javnoga reda - navelo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kako je navela televizijska stanica POP-TV, pozivajući se na neslužbene izvore, riječ je o trojici muškaraca koji su u kontaktu s džihadistom Bilalom Bosnićem koji je novačio džihadističke borce za rat u Siriji. 

Dokumenti policije i obavještajne agencije SOVA koje je pridobila televizija POP pokazuju da će spomenuta trojka biti izgnana iz države jer je ustanovljeno da aktivno podržavaju vjerski inspiriran nasilni ekstremizam i terorizam, te da podržavaju uporabu nasilja za postizanje političkih, vjerskih i ideoloških ciljeva.

Sva trojica su se na odredbu navodno žalila, a za odlazak iz Slovenije nije im određen rok, jer se ne računa da će otići dobrovoljno nego će ih morati deportirati policija, navode slovenski mediji u četvrtak. 

Prema odredbi, u Sloveniju se neće smjeti vratiti pet godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.