ODLUKE Zabrana na pet godina

Slovenija će prognati trojicu državljana BiH zbog veza s džihadistima

Dokumenti policije i obavještajne agencije SOVA koje je pridobila televizija POP pokazuju da će spomenuta trojka biti izgnana iz države

Avaz.ba
14.03.2019 22:13

Džihadisti

Foto: Ilustracija

Slovensko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je da je odredilo izgon iz države trojici državljana BiH koje zbog veza s islamističkim krugovima smatra prijetnjom sigurnosti.

- U ovom trenutku možemo reći da je na prijedlog ljubljanske policije upravna jedinica Ljubljana otkazala pravo boravka trojici državljana BiH sa stalnim prebivalištem u Sloveniji zbog ugrožavanja sigurnosti države, javne sigurnosti i javnoga reda - navelo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kako je navela televizijska stanica POP-TV, pozivajući se na neslužbene izvore, riječ je o trojici muškaraca koji su u kontaktu s džihadistom Bilalom Bosnićem koji je novačio džihadističke borce za rat u Siriji. 

Dokumenti policije i obavještajne agencije SOVA koje je pridobila televizija POP pokazuju da će spomenuta trojka biti izgnana iz države jer je ustanovljeno da aktivno podržavaju vjerski inspiriran nasilni ekstremizam i terorizam, te da podržavaju uporabu nasilja za postizanje političkih, vjerskih i ideoloških ciljeva.

Sva trojica su se na odredbu navodno žalila, a za odlazak iz Slovenije nije im određen rok, jer se ne računa da će otići dobrovoljno nego će ih morati deportirati policija, navode slovenski mediji u četvrtak. 

Prema odredbi, u Sloveniju se neće smjeti vratiti pet godina.

Komentari

NA VRH