REZIME

Deutsche Welle analizira: Moskva i Beograd uskoro više neće biti prijatelji

Aktualne demonstracije protiv predsjednika Aleksandra Vučića mogle bi promijeniti odnose

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić. Arhiv

DW

20.3.2019

U Srbiji jačaju demonstracije protiv predsjednika Aleksandra Vučića. Ruski političari reagiraju s negodovanjem na nemire u Beogradu. Srbija je, naime, tradicionalno blisko povezana s Rusijom.

Onaj ko kao Rus putuje u Srbiju oduševljen je: "Srbi vole Ruse!” Gostoljubivi, ugodni, slični jezici. Ovo oduševljenje ne važi samo kao dio svakodnevnog folklora, već je važilo i za brojne političare. Važilo. Do sada. Aktualne demonstracije protiv predsjednika Aleksandra Vučića bi to mogli promijenite. Zbog toga Moskva ovih dana sa zabrinutošću gleda prema Beogradu.

Srbijanski predsjednik slovi kao prijateljski raspoložen prema Rusiji, njegova politika prema Kremlju je predvidiva. No koliko dugo će on ostati na vlasti? Njegova zemlja je jedan od rijetkih preostalih saveznika Rusije u Evropi? Šta će se dogoditi ako Vučić ode? Hoće li dobra bilateralna politika biti zasjenjena? Prijeti li kraj rusko-srpskom prijateljstvu? 

Na kocki su, osim političkih, i ekonomski interesi. Srbija kupuje rusko oružje i ruske sirovine. Beograd je zainteresiran za ruski plinovod "Turkish Stream”, koji je trenutno u izgradnji. Jedan dio toga plinovoda treba ići kroz južnu Srbiju, blizu Kosova.

Oleg Bondarenko iz ruske Zaklade za naprednu politiku smatra da je sve ovo ugroženo ukoliko predsjednik Vučić bude prisiljen napustiti svoju funkciju. Ovaj stručnjak u razgovoru za Deutsche Welle (DW) izražava zabrinutost za ruske investicije u srbijansku privredu i stabilnost na Kosovu: "Rusija treba stabilnu Srbiju. Rusija treba predsjednika koji je predvidiv kao što je Aleksandar Vučić”, kaže Bondarenko. 

On pretpostavlja da Zapad ima umiješane prste i da vrši pritisak na Vučića kako bi on kao prvi srbijanski predsjednik – priznao nezavisnost Kosova.

Strah za bliskog saveznika

Inače mnogi u Moskvi sumnjaju u zloglasnu "ruku Zapada”. Posebice jer SAD govori o tome da ruski utjecaj na Balkanu treba potisnuti. Moskovska radiostanica Komersant FM citira politologa Aleksandra Safonova.

- Ovaj pritisak sa Zapada se sastoji u tome da se Srbija maksimalno uvuče u euroatlantske integracije. Između ostalog, treba biti pripremljen teren za prijem Srbije u NATO. Srbija profitira od toga da ne podržava proturuske sankcije. Za razliku od predsjednika Vučića, srbijanska opozicija neće podržavati ruske interese na Balkanu - kaže Safonov. 

Činjenica je da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja odbacuje proturuske sankcije. Za Moskvu je stoga Beograd ključ za evropsku politiku, zaključuje Bondarenko. 

"Aktualne demonstracije će u velikoj mjeri oslabiti srpsko-ruske veze”, rezimira ovaj politolog u razgovoru za DW.

S njim se ne slaže moskovski publicista Ivan Preobraženski.

- Ništa bitno se neće promijeniti. Od početka Vučićevog predsjedničkog mandata Moskva u njemu nije vidjela zaista proruskog političara. Uprkos tome to nije spriječilo ruskog predsjednika Putina da izgradi dobre veze sa srbijanskim rukovodstvom - smatra Preobraženski. 

On sumnja kako će doći do promjene vlasti u Beogradu. 

- Čak i kada bi do toga došlo u novoj koaliciji bi se našlo dovoljno simpatizera Moskve - pretpostavlja Preobraženski. 

Kao i Bondarenko i Preobraženski smatra da Srbija ima ključnu ulogu za evropsku politiku Rusije. 

Gubitak Srbije bi bio isto što i gubitak Balkana - posebno zbog srbijanskog odbijanja zapadnih sankcije protiv Rusije. No, Bondarenko ne vjeruje da bi eventualna promjena vlasti u Beogradu promijenila prorusku orijentaciju Srba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.