LISTE

Tri kandidata u izbornoj utrci za predsjednika Sjeverne Makedonije

Komisija zaključila da su podneseni zahtjevi, potvrđujući time da se mogu kandidirati za predsjednika

Prvi krug izbora zakazan za 21. april. Ilustracija

Fena

22.3.2019

Državna izborna komisija (DIK) Sjeverne Makedonije potvrdila je kandidature Steva Pendarovskog, Gordane Siljanovske-Davkove i Bljerima Reke za kandidate za predsjednika te zemlje. 

- Nakon pregleda listi za predsjednika Republike Sjeverne Makedonije koje su predane od kandidata Pendarovskog, Siljanovske-Davkove i Reke, Komisija je zaključila da su oni uredno podneseni, potvrđujući time da se mogu kandidirati za predsjednika - saopćio je DIK.

Vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) i opozicioni VMRO-DPMNE podnijeli su u četvrtak kandidature Steve Pendarovskog i Gordane Siljanovske-Davkove za predstojeće predsjedničke izbore, a kandidat Saveza za Albance/Besa Bljerim Reka, odnosno opozicionih stranaka albanskog bloka podnio je kandidaturu u utorak.

Komisija će u petak održati javnu sjednicu da bi odlučila redoslijed jedinstvene liste kandidata za predsjednika zemlje.

Predizborna kampanja počinje 1. aprila. Prvi krug izbora zakazan je za 21. april, dok će drugi krug izbora, ukoliko u prvom nijedan kandidat ne osvoji apsolutnu pobjedu, biti održan 5. maja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.