AKTUELNO

Austrijski biskupi o Blajburgu: Kod nas se kaže da je to fašistički skup

Dajte da pokušamo zajedno obraditi tu kompleksnu historiju, to je jako važan proces koji će spriječiti da se ta tema instrumentalizira od raznih grupa

Šonborn: Dugo sam telefonirao s nadbiskupom Puljićem. Agencije

Avaz.ba

22.3.2019

Na Austrijskoj biskupskoj konferenciji jedna od tema bila je i zabrana mise na Blajburgu.

Predsjednik Austrijske biskupske konferencije Kristof Šonborn (Christoph Schonborn) potvrdio je da su se vodili razgovori s Hrvatskom biskupskom konferencijom.

- Nadbiskup Puljić mi je pisao, dugo smo telefonirali. Podsjetio sam ga da je Klagenfurtska biskupija nadležna za to pitanje, nije Biskupska konferencija nadležna. O komemoraciji postoji odluka Hrvatskog sabora i HBK. No Biskupija u Austriji je nadležna za jedno pitanje, a to je održavanje mise. Normalno je da jedna biskupija pita drugu za održavanje mise. Odluka je bila negativna. Biskupija ne može zabraniti ljudima da dođu tamo, ovo se odnosi samo na misu - rekao je Šonborn. 

Dodao je da ima sugestiju za Hrvatski sabor i HBK. 

- Blajburg je bolno razdoblje u historiji Hrvatske s puno hiljada mrtvih, ali istovremeno je historija kompleksna. Ja sam porijeklom iz Češke, mi smo progonjeni i tek nakon 80 godina o tome možemo iskreno razgovarati, mi Česi koji smo protjerani i Nijemci. Možemo razgovarati s HBK uz komisiju historičara. To nam treba za daljnje korake -kazao je Šonborn. 

Dodao je kako se u Austriji gleda na Blajburg kao na fašistički skup. 

- U Austriji se kaže da je riječ o fašističkom okupljanju, a u Hrvatskoj je to historija predaka. Ja bih doista preporučio, to je molba HBK i Saboru, dajte da pokušamo zajedno obraditi tu kompleksnu historiju, to je jako važan proces koji će spriječiti da se ta tema instrumentalizira od raznih grupa. To ne želimo - poručio je predsjednik Austrijske biskupske konferencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.