SRBIJA Osuđeni ratni zločinac objavio ksenofobičnu poruku punu mržnje

Šešelj opet provocira: Smrtnu kaznu za one koji kažu da je u Srebrenici bio genocid

Presudama MKSJ utvrđeno da zločini počinjeni u julu 1995. u Srebrenici predstavljaju genocid

Avaz.ba
23.03.2019 14:06

Vojislav Šešelj objavio ksenofobičnu poruku

Foto: Arhiv

Osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj objavio je ksenofobičnu poruku punu mržnje u kojoj se dotiče genocida u Srebrenici, koji je utvrđen u Međunarodnom sudu u Hagu. 

- Opet se u nekim stručnim krugovima vodi rasprava o oportunosti uvođenja smrtne kazne za najteže oblike teških krivičnih djela. Mada sam decenijama bio istaknuti abolicionista, podržao bih taj prijedlog ako se smrtna kazna propiše za sve one koji izjave da se u Srebrenici desio genocid - napisao je zločinac Šešelj.

Presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) utvrđeno je da zločini počinjeni u julu 1995. godine u Srebrenici predstavljaju genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Od 20 osoba optuženih u Međunarodnom sudu u vezi s događajima koji su se desili u Srebrenici u julu 1995. godine postupci su do sada okončani protiv njih 15, jedan optuženi, Slobodan Milošević je umro prije nego je okončan postupak protiv njega.

Pravomoćne presude su izrečene Draženu Erdemoviću, Radislavu Krstiću, Momiru Nikoliću, Draganu Obrenoviću, Vidoji Blagojeviću, Draganu Jokiću, Vujadinu Popoviću, Ljubiši Beari, Dragi Nikoliću, Ljubomiru Borovčaninu, Radivoju Miletiću, Milanu Gveri, Vinku Pandureviću i Zdravki Tolimiru.

Komentari

NA VRH