SRBIJA Prebijanje, nasrtanje i vrijeđanje skoro da su postali svakodnevna pojava po bolnicama širom Srbije

Naoružani pacijent krenuo ubiti dvije medicinske sestre: Ljekar savladao napadača i spriječio masakr u Petrovcu na Mlavi!

Ljekar heroj je ugledni anesteziolog

Avaz.ba
25.03.2019 17:29

Napad u bolnici

Foto: Ilustracija

Ljekar M. S. spriječio je masakr u Općoj bolnici u Petrovcu na Mlavi kada je pacijent S. J. (74) iz Žagubice krenuo ubiti dvije medicinske sestre, ekskluzivno saznaje Telegraf.rs. 

Prebijanje, nasrtanje i vrijeđanje skoro da su postali svakodnevna pojava po bolnicama širom Srbije. Posljednji u nizu napada dogodio se prošle sedmice, 21. marta, oko 23 sata, u Petrovcu na Mlavi.

- Ubit ću te! Ubit ću te! - orilo se hodnikom bolnice. Pomahnitali pacijent napao je prvo jednu medicinsku sestru dok mu je davala terapiju.

- U ambulanti je bio agresivan i skočio je da davi kolegicu. Srećom, njeno zapomaganje čuo je ljekar M. S. i priskočio joj u pomoć. U međuvremenu, pacijent je izvukao nož i krenuo na drugu sestru koja se tu zatekla - kaže izvor Telegrafa iz bolnice.

- Bože, da je kojim slučajem bila okrenuta leđima, stigao bi da je ubode nožem. Sva sreća da ga je vidjela. U ruci je imao nož kojim je krenuo ka njoj. Hrvala se s njim dok nije priskočio ljekar - kaže izvor.

  • Vilotić osuđen na 30 godina zbog ubistva sestre Ljubinke Popović u Šapcu 2016.
    Vilotić osuđen na 30 godina zbog ubistva sestre Ljubinke Popović u Šapcu 2016. Foto: (Facebook)

- Vrisku druge sestre čuo je ljekar M. S. Pritrčao je i skočio na naoružanog pacijenta i spriječio masakr. Ko zna šta bi se desilo i da li bi svoj pohod završio samo na tome. Ne znam koliko bi izdržala napad da joj kolega nije pritekao u pomoć - kaže izvor iz bolnice.

Kako saznaje Telegraf, ljekar heroj je ugledni anesteziolog Opće bolnice u Petrovcu i nije bio raspoložen da da izjavu za portal, a sestre se još nalaze u stanju šoka.

U policiji su saznali da je muškarac smješten na Odjeljenje psihijatrije i da je protiv njega podnesena prekršajna prijava za vrijeđanje, vršenje nasilja i prijetnje. Za ovo djelo predviđena je novčana kazna od 325 KM do 1625 KM ili kazna zatvora od 10 do 30 dana.

  • Ubijena medicinska sestra Ljubinka Popović iz Šapca
    Ubijena medicinska sestra Ljubinka Popović iz Šapca Foto: (Privatni album)

Monstrum ubio sestru, pa mirno sjedio u čekaonici

Najmonstruozniji slučaj napada na medicinske sestre desio se u Šapcu 2016. godine. U prostorijama Medicine rada u Šapcu pacijent Vukašin Vilotić napao je i ubio medicinsku sestru Ljubinku Popović (55).

On je došao po terapiju i ušao je u ordinaciju gdje je Ljubinka primala knjižice. Ubo ju je u vrat kuhinjskim nožem, a nakon toga je izašao i mirno rekao: "Ja sam to uradio, ja sam bolestan." 

Ljubinku je našla servirka, koja je zatekla na podu prijemnog odjeljenja u lokvi krvi. Kada je počela vrištati, ostalo osoblje se okupilo, a Vilotić je ostao mirno sjediti u čekaonici.

Inače, Vilotić je bivši zatvorenik i u zatvoru je bio zbog saobraćajne nesreće zbog pogibije djevojčice Katarine Andrić. Za ovo ubistvo medicinske sestre osuđen je na 30 godina. 

Misteriozni nestanak Vukašinove majke Radmile Vilotić 2010. godine i danas je slučaj bez rješenja.

  • Zgrada Opće bolnice u Petrovcu na Mlavi, gdje se desio incident
    Zgrada Opće bolnice u Petrovcu na Mlavi, gdje se desio incident Foto: (Telegraf)

Hronologija napada na sestre

Mart 2019. - Žena maltretirala dežurne medicinske sestre i blokirala rad šaltera u Domu zdravlja "Dr Simo Milošević" na Čukarici jer su joj navodno zagubili zdravstveni karton koji je ona htjela prenijeti kod drugog ljekara. Intervenirala policija koja je udaljila ženu.

Avgust 2018. - Žena D. A. napala je kuhinjskim nožem medicinsko osoblje prijemnog hirurškog odjeljenja Opće bolnice u Kraljevu. Povrijeđenih, srećom, nije bilo. Direktor bolnice Zoran Mrvić rekao je tada za RTS da je 37-godišnja žena u stanju rastrojstva pet minuta poslije ponoći upala u ordinaciju prijemnog hirurškog odjeljenja i kuhinjskim nožem napala medicinske sestre i bolničara.

Februar 2018. - Majka jednog pacijenta (17) upala je kod medicinske sestre B. Š. (43) i uz prijetnje i uvrede je napala u zgradi Doma zdravlja u Grockoj. Bila je revoltirana što je njen sin morao duže da čeka kod ljekara iako nije imao ovjerenu zdravstvenu knjižicu i zakazan pregled.

Septembar 2011. - Pacijent F. K. (65) držačem za infuziju udario medicinsku sestru i polomio joj nos u Urgentnom centru u Beogradu.

Novembar 2008. - Medicinska sestra Natalija M. preminula je pošto je bivši muž D. B. pucao na nju u hirurškoj ambulanti, u zgradi poliklinike Kliničkog centra Srbije.

Oglasi

Komentari

NA VRH