SRBIJA

Naoružani pacijent krenuo ubiti dvije medicinske sestre: Ljekar savladao napadača i spriječio masakr u Petrovcu na Mlavi!

Ljekar heroj je ugledni anesteziolog

Napad u bolnici. Ilustracija

Avaz.ba

25.3.2019

Ljekar M. S. spriječio je masakr u Općoj bolnici u Petrovcu na Mlavi kada je pacijent S. J. (74) iz Žagubice krenuo ubiti dvije medicinske sestre, ekskluzivno saznaje Telegraf.rs. 

Prebijanje, nasrtanje i vrijeđanje skoro da su postali svakodnevna pojava po bolnicama širom Srbije. Posljednji u nizu napada dogodio se prošle sedmice, 21. marta, oko 23 sata, u Petrovcu na Mlavi.

- Ubit ću te! Ubit ću te! - orilo se hodnikom bolnice. Pomahnitali pacijent napao je prvo jednu medicinsku sestru dok mu je davala terapiju.

- U ambulanti je bio agresivan i skočio je da davi kolegicu. Srećom, njeno zapomaganje čuo je ljekar M. S. i priskočio joj u pomoć. U međuvremenu, pacijent je izvukao nož i krenuo na drugu sestru koja se tu zatekla - kaže izvor Telegrafa iz bolnice.

- Bože, da je kojim slučajem bila okrenuta leđima, stigao bi da je ubode nožem. Sva sreća da ga je vidjela. U ruci je imao nož kojim je krenuo ka njoj. Hrvala se s njim dok nije priskočio ljekar - kaže izvor.


Vilotić osuđen na 30 godina zbog ubistva sestre Ljubinke Popović u Šapcu 2016.. Facebook

- Vrisku druge sestre čuo je ljekar M. S. Pritrčao je i skočio na naoružanog pacijenta i spriječio masakr. Ko zna šta bi se desilo i da li bi svoj pohod završio samo na tome. Ne znam koliko bi izdržala napad da joj kolega nije pritekao u pomoć - kaže izvor iz bolnice.

Kako saznaje Telegraf, ljekar heroj je ugledni anesteziolog Opće bolnice u Petrovcu i nije bio raspoložen da da izjavu za portal, a sestre se još nalaze u stanju šoka.

U policiji su saznali da je muškarac smješten na Odjeljenje psihijatrije i da je protiv njega podnesena prekršajna prijava za vrijeđanje, vršenje nasilja i prijetnje. Za ovo djelo predviđena je novčana kazna od 325 KM do 1625 KM ili kazna zatvora od 10 do 30 dana.


Ubijena medicinska sestra Ljubinka Popović iz Šapca. Privatni album

Monstrum ubio sestru, pa mirno sjedio u čekaonici

Najmonstruozniji slučaj napada na medicinske sestre desio se u Šapcu 2016. godine. U prostorijama Medicine rada u Šapcu pacijent Vukašin Vilotić napao je i ubio medicinsku sestru Ljubinku Popović (55).

On je došao po terapiju i ušao je u ordinaciju gdje je Ljubinka primala knjižice. Ubo ju je u vrat kuhinjskim nožem, a nakon toga je izašao i mirno rekao: "Ja sam to uradio, ja sam bolestan." 

Ljubinku je našla servirka, koja je zatekla na podu prijemnog odjeljenja u lokvi krvi. Kada je počela vrištati, ostalo osoblje se okupilo, a Vilotić je ostao mirno sjediti u čekaonici.

Inače, Vilotić je bivši zatvorenik i u zatvoru je bio zbog saobraćajne nesreće zbog pogibije djevojčice Katarine Andrić. Za ovo ubistvo medicinske sestre osuđen je na 30 godina. 

Misteriozni nestanak Vukašinove majke Radmile Vilotić 2010. godine i danas je slučaj bez rješenja.

Zgrada Opće bolnice u Petrovcu na Mlavi, gdje se desio incident. Telegraf

Hronologija napada na sestre

Mart 2019. - Žena maltretirala dežurne medicinske sestre i blokirala rad šaltera u Domu zdravlja "Dr Simo Milošević" na Čukarici jer su joj navodno zagubili zdravstveni karton koji je ona htjela prenijeti kod drugog ljekara. Intervenirala policija koja je udaljila ženu.

Avgust 2018. - Žena D. A. napala je kuhinjskim nožem medicinsko osoblje prijemnog hirurškog odjeljenja Opće bolnice u Kraljevu. Povrijeđenih, srećom, nije bilo. Direktor bolnice Zoran Mrvić rekao je tada za RTS da je 37-godišnja žena u stanju rastrojstva pet minuta poslije ponoći upala u ordinaciju prijemnog hirurškog odjeljenja i kuhinjskim nožem napala medicinske sestre i bolničara.

Februar 2018. - Majka jednog pacijenta (17) upala je kod medicinske sestre B. Š. (43) i uz prijetnje i uvrede je napala u zgradi Doma zdravlja u Grockoj. Bila je revoltirana što je njen sin morao duže da čeka kod ljekara iako nije imao ovjerenu zdravstvenu knjižicu i zakazan pregled.

Septembar 2011. - Pacijent F. K. (65) držačem za infuziju udario medicinsku sestru i polomio joj nos u Urgentnom centru u Beogradu.

Novembar 2008. - Medicinska sestra Natalija M. preminula je pošto je bivši muž D. B. pucao na nju u hirurškoj ambulanti, u zgradi poliklinike Kliničkog centra Srbije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.