SLOVENIJA Potpuna zabrana posjeta na svim odjelima

U najvećoj bolnici u Ljubljani gripa odnijela 62 života

Među umrlima je bilo i pet osoba bez pratećih hroničnih bolesti

Fena
27.03.2019 12:59

Foto: Ilustracija

Ljubljanski univerzitetski centar (UKC) u srijedu je nakon puna dva mjeseca opozvao potpunu zabranu posjeta na svim odjelima zbog gripe i respiratornih oboljenja te objavio da su u tom razdoblju epidemije kod njih od teškog oblika gripe umrla 62 pacijenta. 

Od kraja januara pa do 25. marta u najvećoj slovenskoj medicinskoj ustanovi liječilo se 1.114 pacijenata s potvrđenom gripom, od čega je njih 559 hospitalizirano, a 62 oboljele osobe su umrle, objavio je UKC u saopćenju za javnost.

Među umrlima je bilo i pet pacijenata bez pratećih hroničnih bolesti, među njima i najmlađi umrli koji je imao 41 godinu, dok su ostali bili u starijoj dobi i sa hroničnim bolestima.

U odnosu na sezonu gripe i respiratornih oboljenja iz ranijih godina, u UKC-u primjećuju da je ova epidemija donijela mnogo više oboljelih i teži oblik gripe od kojeg su obolijevali i mlađi, inače zdravi ljudi.

- Ovogodišnji tip gripe bio je agresivniji, kao i onaj iz 2009., kad su češće obolijevali mlađi i potpuno zdravi pojedinci. Gripa se kod brojnih pacijenata odvijala uz tešku kliničku sliku, s komplikacijama, pa i respiratornim zastojem - izjavio je Matjaž Jereb, šef Odjela za intenzivnu terapiju klinike za infekcijske bolesti ljubljanskog UKC-a, prenose agencije.

Komentari

NA VRH