POVLAČENJE LICENCE

Brent Sadler, CNN-ova zvijezda, otišao s N1?

Jugoslav Ćosić uputio je pismo na adrese 130 međunarodnih novinarskih udruženja tražeći zaštitu za njegovu televiziju

N1 Srbija izložen pritiscima. Ilustracija

B92

1.4.2019

Prethodne sedmice direktor N1 Jugoslav Ćosić uputio je pismo na adrese 130 međunarodnih novinarskih udruženja tražeći zaštitu za njegovu televiziju, prenosi B92.

Ćosić je zaštitu tražio zbog prijetnji od državnih organa, kao i prijetnji upućenih njemu i glavnom i odgovornom uredniku agencije Beta.

Mnogi su iznenađeni aktivnostima direktora N1, i to baš nekoliko dana pošto se na srpskom medijskom tržištu pojavila još jedna televizija koja se emitira, također, na SBB kablovskoj mreži.

Kolege s N1 kažu da je Nova S televizija unijela veliki nemir u njihovu kuću, kao i da se direktor i voditelj emisije "Presing" zabrinuo i zbog povratka Olje Bećković s njenom emisijom "Utisak nedjelje" na Nova S TV. Strah od pada gledanosti i rejtinga emisije, međutim, nije jedini razlog dizanja medijske prašine oko navodnih napada na ovu medijsku kuću.

Naime, jedan od osnivača i članova N1 i jedini predstavnik medijske kuće CNN Brent Sadler uputio je pismo Draganu Šolaku u kome ga obavještava o odluci da napusti N1. U pismu je, kako B92 saznaje, naveo sve primjere zloupotreba u ovoj televiziji, kao i primjere neprofesionalnog ponašanja direktora i urednika. 

O pismu su obaviješteni i novi vlasnici, britanski Fond BC Partners, koji je od američkog Fonda KKR preuzeo dio vlasništva nad TV N1. Televizija ovu činjenicu krije, pokušavajući da od CNN-a dobije zamjenu za Sadlera.

Novi vlasnici najavljuju uvođenje novih ljudi, koji bi imali uvid u rad N1 televizije na dnevnom nivou. Kako B92 saznaje, CNN razmatra odluku o oduzimanju licence televiziji N1. 

Sve su ovo razlozi koji brinu vlasnika i direktora N1 pa stručnjaci kažu da je to bio stvarni povod za skretanje pažnje na televiziju, koristeći navodne prijetnje i pritiske od vlasti za pokušaj da zadrže licencu i prikriju skandal koji će nastati objavljivanjem Sadlerovog pisma, ali i "Hardingovog izvještaja", koji je KKR grupa naručila prošle godine da bi analizirala nivo profesionalnog izvještavanja na ovoj televiziji.

Oni koji su imali uvid u izvještaj bivšeg BBC-jevog urednika Džejmsa Hardinga (James) kažu da je izvještaj jako loš po N1 Beograd, da su u njemu svjedočenja novinara iz Sarajeva i Zagreba koja ukazuju na veoma nizak nivo profesionalnosti njihove televizije u Beogradu. Izvještaj je trebao biti predstavljen i novim vlasnicima, fondu BC Partners, ali je nestao. 

Treći razlog je istraga holandskih organa koja se vodi u Holandiji i Luksemburgu, a tiče se vlasničke strukture N1 televizije, koja je registrirana u Luksemburgu. Holandske vlasti uputile su zahtjev za istragu i srpskim istražnim organima.

Podsjetimo, u pismu koje je objavljeno na internet-stranici N1, između ostalog, navodi se da je "od početka emitiranja programa, 2014. godine, N1 Srbija izložen permanentnim pritiscima, etiketiranju i kampanji obeshrabrivanja, koji dolaze od najviših funkcionera vlade i vladajuće koalicije, uključujući predsjednika države".

Zbog toga je, dodaje se, Adria News iz Luksemburga, vlasnik televizije N1, uputila pismo na više od 130 adresa međunarodnih i nevladinih organizacija, medijskih asocijacija, kao i Evropske unije za molbom da učine sve da se ''pritisci na N1, kao i druge nezavisne medije u Srbiji smanje i omoguće minimalni uvjeti za njihovo funkcioniranje".

Redakcija B92 povodom ovoga kontaktirala je i Brenta Sadlera i Nikosa Statopulosa, partnera u fondu BC Partners. Do objave ovog teksta Sadler se nije javio na pozive redakcije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.