CRNA GORA

Opsadno stanje kod Tivta

Krstionicu "Suza Njegoševa"

Avaz.ba

2.4.2019

Crnogorska policija je rano jutros opkolila krstionicu "Suza Njegoševa" na Prevlaci Svetog arhangela Mihaila kod Tivta, čije je rušenje za danas najavila vlast Crne Gore.

Policija je došla u 4:35 sati s ugašenim svijetlima s mora i opkolila krstionicu, javljaju crnogorski mediji.

Tri kordona policije opkolila su otok sa svih strana, s kopna i mora.

Sekretar odbora za izgradnju Manastira Svetog arhangela Mihaila, otac Miajlo Backović pozvao je policiju da se povuče.

Inspekcija crnogorskog Ministarstva održivog razvoja i turizma najavila je za danas rušenja krstionice "Suza Njegoševa". Rješenje o rušenju potpisao je urbanistički građevinski inspektor Dragan Zejak.

Veliki broj vjernika sinoć se okupio ispred krstionice, s namjerom da molitvom sačuva svetinju, a svenoćno bdijenje služio je Njegovo preosveštenstvo, episkop dioklijski Metodije sa sveštenstvom.

Krstionica se nalazi u moru i predstavlja obnavljanje stare izgrađene prije više od 11 stoljeća u sjedištu prve Zetske episkopije Svetog Save, uspostavljene 1220. godine.

Tu se svakodnevno obavljaju krštenja i sve je više onih koji u ljetnom periodu žele da se krste pogružavanjem u more. Zbog toga je i odlučeno da krstionica bude obnovljena i postavljena na vodi.

Krstionica je izgrađena skladu s arhitekturom iz 9. stoljeća i posvećena je Svetom Lovćenskom Tajnovidcu - Petru Drugom Petroviću Njegošu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.