DRŽAVNICI

Cipras: Grčki avioni besplatno će čuvati nebo Sjeverne Makedonije

Obećali da će Prespanski dogovor u potpunosti provesti, jer vjeruju da je to od koristi za građane obje zemlje

Aleksis Cipras i Zoran Zaev. AFP

B92

2.4.2019

Premijer Grčke Aleksis Cipras izjavio je u Skoplju da će grčki vojni avioni nadzirati zračni prostor iznad Sjeverne Makedonije.  

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom, Cipras je rekao da je to predviđeno dokumentom koji su potpisali ministri odbrana dvije susjedne zemlje.

Na pitanje hoće li grčka kontrola neba Sjeverne Makedonije kao članice NATO-a biti besplatna ili će se naplaćivati, Cipras je rekao je da neće biti nadoknade za tu uslugu i istakao da je za Grčku najbolja nadoknada stabilnost susjedne zemlje i regiona.

Cipras i Zaev su rekli da će Prespanski dogovor u potpunosti provesti, jer vjeruju da je to od koristi za građane Grčke i Sjeverne Makedonije.

- Moja posjeta je prva posjeta jednog grčkog premijera i predstavlja historijski korak naprijed na Balkanu i u Evropi. Mi smo ovdje da nađemo rješenje i da gledamo naprijed, da gradimo mostove umjesto zidova - rekao je Cipras. 

Zaev je istakao da je historijska posjeta Ciprasa snažan izraz zajedničke politike i jasan znak za rješavanje otvorenih pitanja kao doprinosa jednom novom Balkanu.

- Kada pogledate u prošlost, gledate propuštene prilike, a kada pogledate u budućnost, vidite otvorene mogućnosti i zajedničke interese - rekao je Zaev potencirajući velike mogućnosti ekonomske saradnje.

U okviru jednodnevne posjete Ciprasa Skoplju poslije podne će biti održan Biznis forum na kojem će učestovati više od 400 kompanija, od kojih je jedna četvrtina iz Grčke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.