PORUKE Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju

Han: Sporazum Beograda i Prištine imat će stotine stranica

Naglasio da, i pored povremenih koraka unazad, na zapadnom Balkanu postoji opći napredak u oblasti ekonomije, vladavine prava i pomirenja

Antenam.net

Johanes Han

Foto: Arhiv


Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han (Johannes Hahn) očekuje da dijalog Beograda i Prištine izađe iz ćorsokaka i rezultira sporazumom, koji će, kako je kazao, biti definiran na stotinama stranica. 

On je naglasio da se nada skorom nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

- Postoji zastoj u dijalogu Beograda i Prištine i ja se nadam da ćemo uskoro to moći prevazići. Rješenje za ovo pitanje i cilj pravnoobavezujućeg sporazuma je osnovni preduvjet i za mnoge regionalne projekte koji zahtijevaju razjašnjenje budućih odnosa - poručio je Han.

On je podsjetio da sporazum između Makedonije i Grčke ima između 35 i 40 stranicaa.

- Ne očekujem da će budući sporazum Beograda i Prištine biti manji, vjerovatno će imati stotine stranica. Šta god da bude rezultat, on mora biti održiv, da doprinese razvoju cijelog regiona i da ne utječe na treće strane - kazao je Han, prenose agencije.

Han je tokom debate ”Budućnost EU politike proširenja” u Vanjskopolitičkom odboru Evropskog parlamenta ponovio da EU neće u članstvo primati zemlje sa otvorenim bilateralnim problemima.

Evropski komesar je naglasio da, i pored povremenih koraka unazad, na zapadnom Balkanu postoji opći napredak u oblasti ekonomije, vladavine prava i pomirenja.

- Sada kad dođe do problema, prirodna reakcija je da oni koji su nadležni uzmu telefon, pozovu, razgovaraju i pokušaju da smire situaciju. Čak i to prije nekoliko godina je bilo nemoguće i došlo bi do nasilja. To je jasan napredak - ocijenio je Han.

On je najavio da će Evropska komisija krajem maja predstaviti godišnje izvještaje o napretku zemalja u procesu proširenja.

Han je najavio da će Komisija za Sjevernu Makedoniju i Albaniju predložiti ulazak u pripremnu fazu pristupnih pregovora i pozvao zemlje članice da bez straha podrže nastavak procesa proširenja koji je, prema njegovim riječima, zapravo zaokruživanje EU.

- Uvjeren sam da procesi institucijalne reforme EU i proširenja EU mogu da se odvijaju paralelno jer će oba zahtijevati godine da se realiziraju. Gubljenje vremena je ako bi se prvo čekalo na institucionalnu reformu EU jer se ne radi o proširenju već o zaokruživanju Unije - zaključio je Han.

On je podsjetio da su pregovori s najmlađom članicom EU Hrvatskom trajali osam godina i da se očekuje da će pregovori s budućim zemljama članicama trajati duže.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na