POLITIKA

Dačić Amerikancima: Ne igrajte se ''Ratova zvijezda''

Šef srpske diplomatije kazao je da se u odnosu Beograda i Prištine otišlo daleko od suštine Briselskog sporazuma

Dačić: Haradinaj i Tači ne mogu sjesti za isti sto

Avaz.ba

4.4.2019

Teško je reći da se mogu ostvariti krupni koraci u bliskoj budućnosti u dijalogu Beograda i Prištine, prije svega zbog Prištine i izbora za novu evropsku administraciju, ističe ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

Ivica Dačić siguran je da pomaka o taksama koje je uvela Priština neće biti dok se ne završe izbori za Evropski parlament.

- Haradinaj ima naznake od nekih evropskih zemalja da sačeka s tim. Neki od njih to javno govore. Govorim o Britaniji i Njemačkoj. Ne mogu da govorim da su one najodgovornije za zastoj dijaloga, ali drže tu ravnotežu, podržavaju Haradinaja za razliku od Tačija - napomenuo je Dačić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Podsjeća da su američki predstavnici bili iznenađeni i zatečeni situacijom da Haradinaj i Tači ne mogu sjesti za isti sto.

- Postoji dio američke administracije koji to podržava, pogotovo u Kongresu, ali ne sumnjam da Trampova (Donald Trump) administracija želi dogovor jer je to i za njih jedan politički poen - istakao je šef srpske diplomatije.

Prije šest godina je, kaže, potpisan Briselski sporazum poslije brojnih i dugih sastanaka, a Priština i dalje, dodaje, ne pomišlja da formira Zajednicu srpskih općina.

Podsjeća da je Srbija pri potpisivanju imala tri zahtjeva – da Kosovo ne bude član međunarodnih organizacija, da na sjeveru policija bude srpska po sastavu i da nikakve oružane snage ne mogu doći na sjever bez saglasnosti KFOR-a i predsjednika srpskih općina na sjeveru Kosova.

- Desio se niz stvari koje su otišle od suštine Briselskog sporazuma - navodi, dodajući da je sada stvorena nova situacija u kojoj se od Srbije traži da nastavi dijalog bez obzira na sve.

- Mislim da bi u ovoj situaciji pomogao robot humanoid jer bi mogao govoriti ono što se stalno govori, tu nema ništa novo - istakao je Dačić.

Odgovarajući na pitanje postoje li šanse da se s Prištinom postigne dogovor u narednih pet godina, Dačić je rekao da o tome ne može govoriti jer će „sve zavisiti od toga da li će međunarodna zajednica izvršiti pritisak na Prištinu“.

- Mi smo za to da bi se spriječio novi sukob na Kosovu, da bi bilo regionalne stabilnosti i zbog napretka Srbije u evropskim integracijama. Ali, ako Priština to neće, neće ni njima ništa bolje biti - napominje ministar vanjskih poslova.

Objašnjava i šta znači kada neko od srpskih zvaničnika upozorava na mogućnost nove "Oluje“ na Kosovu.

- To govorimo da bismo upozorili međunarodnu zajednicu da to nećemo dozvoliti. Ako međunarodne snage ne mogu da garantiraju sigurnost, onda će se Srbija naći pred upitom kako da reagira kao u vrijeme "Oluje". Srbija ako reagira, ulazite u sukob sa KFOR-om, a onda se postavlja pitanje regionalne stabilnosti - kazao je Dačić.

Komentirajući izjavu komandanta američkih zrakoplovnih snaga u Evropi Danijela Voltersa (Daniel Wolters) da je američko prisustvo na Kosovu potrebno kako bi se ojačao otpor na „vanjske maligne prijetnje'', Dačić kaže da su za Amerikance maligna prijetnja i Rusija i Kina.

- Ja bih mu preporučio da prestanu da se bave ''Ratovima zvijezda'', nego da vide realnu situaciju. Koji su to maligni utjecaji? Pretpostavljam iz Albanije? Ona hoće da usisa Kosovo da budu jedna država - poručio je šef srpske diplomatije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.