VLADAVINA GLUPOSTI

Opasne fotografije: Želja za što boljim selfijem odnosi sve više života

Avaz.ba

8.4.2019

Iva Mamutović (19) poginula je u Nišu jer je htjela napraviti što bolji snimak mobilnim telefonom. Nažalost, ovo nije prvi slučaj da se mladi život prekine zbog selfija i videa na rizičnim mjestima. Brojni smrtni slučajevi zabilježeni su u svijetu zbog avanturizma.

Iva je tinejdžerka koja je u subotu uvečer htjela da se provede s drugarima. Snimajući ih na krovu zgrade u Nišu, krenula je unazad da bi uhvatila širi kadar. Nije ni primijetila kada je stigla do ivice krova. Pala je s visine od oko 15 metara, a jak tresak trgnuo je stanare tu večer.

Nije joj bilo spasa, baš kao ni navijaču Zvezde Milošu Ristiću (27), koji se u oktobru 2018. godine fotografirao na litici iznad Drine, piše Telegraf.

Prijatelji unesrećenog rekli su da su ljubitelji oldtajmera iz Beograda i da su poslije vožnje zastali da se fotografiraju na stijeni na mjestu zvanom Krtice, na samoj ivici ponora. Kad su ustali i krenuli ka vozilima, Ristić je izgubio ravnotežu i survao se unatraške u provaliju. Jedan od njegovih drugova je požrtvovano, ali nepromišljeno počeo da se spušta u ambis u nadi da će mu pomoći, pa je zamalo i on poginuo.

Prije samo mjesec i po Nišlija M. P. (19) ranjen je u stanu svog druga (17) u ulici Stanoja Bunuševca 117, kada je htio napraviti selfi s oružjem. Mladići su se igrali pištoljem koji je vlasništvo oca maloljetnika, penzionisanog policajca, a oružje je opalilo kada ga je M. P. htio uzeti u ruke da bi se s njim slikao. 

Od 2014. godine pa do danas zabilježeni su i brojni slučajevi u kojima su se tinejdžeri zbog selfija penjali na vagone na željezničkim stanicama. Ima i užasnih primjera iz svijeta u kojima su ljudi stradali ili teško povrijeđeni zbog nesvakidašnje fotografije. 

Olga Solomina (46) tokom posjete jednog zoološkog vrta na Krimu došla je na suludu ideju - da se fotografira s lavom. Čučnula je i spustila ruke na lava. Iste sekunde životinja ju je ščepala i povukla za ruku kao da je lutka. 

Morala je na operaciju da bi joj ljekari spasili ruku, a potom i kod plastičnog hirurga.

Čak tri djevojčice poginule su u posljednjih godinu jer im je telefon, koji je bio na punjaču, upao u kadu. Zvaničnici već dugo apeliraju da korištenje mobilnih telefona za vrijeme kupanja, naročito dok je aparat uključen u struju, predstavlja "ruski rulet". Selfi iz kade je veoma opasan, pa je najrazumnije ostaviti barem zakratko telefon. Nekad barem, u rijetkim prilikama.

Vrste kobnih selfija

1. Napušteni vagoni

2. Krovovi zgrada, litice, planine

3. Igranje oružjem

4. Fotografiranje s opasnim životinjama

5. Selfi u kadi

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.