AFERE

Zbog djelovanja SOA-e povučena slovenska ambasadorica iz Hrvatske

Zabrinut zbog pokušaja utjecaja na izvještavanje POP-TV-a

Slovenski premijer Marjan Šarec. Arhiv

Avaz.ba

9.4.2019

Slovenski premijer Marjan Šarec sazvao je za danas popodne hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost Slovenije zbog navodnog djelovanja hrvatske SOA-e u Sloveniji. Hrvatski ambasador je tim povodom pozvan na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije, a slovenska ambasadorica je povučena na konsultacije u Ljubljanu, objavila je agencija STA, prenosi Jutarnji.hr.

Nakon što je premijer Šarec ranije izjavio da ga zabrinjava hrvatsko ponašanje jer je, navodno, hrvatska obavještajna služba SOA prisluškivala bivšeg slovenskog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovensku dužnosnicu Simonu Drenik kako bi diskreditirala arbitražni proces, priča je u ponedjeljak dodatno eskalirala tvrdnjom POP-TV-a da je posrednik Vlade Hrvatske Ivan Tolj, prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj, pokušao zaustaviti emitiranje reportaže o prisluškivanju.

Zbog toga je stranka Socijalnih demokrata (SD), jedna od članica vladajuće koalicije, zatražila hitnu sjednicu slovenskog vijeća za nacionalnu sigurnost, što je Šarec uvažio.

Prethodno je objavljeno da je u vezi sa "špijunskom aferom" na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije pozvan hrvatski ambasador u Sloveniji Boris Grgić, a na konsultacije u Ljubljanu slovenska ambasadorica u Zagrebu Smiljana Knez.

U kabinetu Marjana Šareca kažu da je premijer "zabrinut zbog pokušaja utjecaja hrvatskih predstavnika na izvještavanje POP-TV-a o djelovanju hrvatske obavještajne službe" te da je riječ o "ozbiljnim navodima" koji zahtijevaju "odgovarajuća pojašnjenja". Takvi su pritisci na medije "nedopustivi i u suprotnosti s temeljnim načelima demokratije", navode u kabinetu Šareca.

Spomenuta je televizijska stanica u ponedjeljak objavila snimak kojim, kako tvrdi, dokazuje da je Ivan Tolj, predstavnik Styrije za Hrvatsku, pokušao spriječiti objavu njihove priče o upletenosti hrvatskih obavještajaca u tajno snimanje slovenskih dužnosnika i sudija u cilju kompromitacije arbitražnog postupka i kasnije presude koju Hrvatska ne želi priznati.

Jedna od stranaka u koalicionoj vladi slovenskog premijera Marjana Šareca zatražila je hitan sastanak slovenskog vijeća za nacionalnu sigurnost zbog navodne "špijunske afere" u kojoj su sudjelovale hrvatske obavještajne službe.

- Očekujemo hitno sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost i očekujemo da se mirnim i promišljenim koracima zaštite naša državu, ljudi, mediji i demokraciju. Slovenski politički vrh mora progovoriti o grubom hrvatskom kršenju evropskih vrijednosti i vladavine prava - navela je u saopćenju stranka Socijalnih demokrata (SD) Dejana Židana, jedna od koalicionih partnerica u Vladi premijera Marjana Šareca.

Reagirajući na navode komercijalne televizije, u stranci Socijalnih demokrata (SD) naveli su da je potreban hitan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost jer je "hrvatska politika nezakonitim i nemoralnim potezima ugrozila međusobno povjerenje, izdala zajedničke evropske i civilizacijske vrijednosti te je tako i hrvatskoj državi i hrvatskim ljudima uzrokovala veliku nacionalnu sramotu i štetu međunarodnih razmjera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.