REAKCIJE

Dodik poručio: Srbija preuzima finansiranje izrade projekta spomen-područja Donja Gradina

Ovim ćemo zaustaviti neke aktivnosti koje smo tamo radili svojim skromnim mogućnostima, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić. Arhiv

Srna

11.4.2019

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je kako je na današnjem sastanku s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu dogovoreno da Srbija preuzme finansiranje izrade projekta spomen-područja Donja Gradina, a da ga kasnije realizira zajedno sa RS.

Dodik je novinarima u Beogradu rekao kako je ovo bio prvi sastanak s predstavnicima kompanije koja će narednih mjeseci dostaviti svoj nacrt i da će tada moći reći nešto više o ovom projektu. 

On je potvrdio da je riječ o jednoj od najprestižnijih svjetskih kompanija sa sjedištem u SAD te da će realizacija projekta koštati nekoliko desetina miliona eura.

Dodik je naglasio da će biti korištene najmodernije tehnologije i prezentacije koje će biti rezumljive i mladoj generaciji i generacijama koje tek dolaze da bi sačuvali sjećanje na ono što se dešavalo na području Donje Gradine. 

- To je projektni zadatak koji smo definirali Vučić i ja. Ovim ćemo zaustaviti neke aktivnosti koje smo tamo radili svojim skromnim mogućnostima. Ovo će biti na mnogo višem nivou, bit će uključeni svi subjekti, historičari, Crkva, vjerske zajednice i određene porodice koje još imaju jasna sjećanja - pojasnio je Dodik.

On je naveo da posebno treba istaći specifičnost sistema logora Jasenovac koji je u sebi imao i logor za djecu. 

Prema njegovim riječima, srpski narod i ova generacija političara napravili bi veliku grešku i osramotili bi se ako to ne bi uspjeli da prenesu budućim generacijama. 

- To će biti cilj ovog projekta. Zadatak je da to bude monumantalno, da bude jasno prikazan način na koji su žrtve tamo ubijane i koliko ih je ubijeno. To će biti mjesto, ne samo sjećanja, nego i mira - ponovio je Dodik. 

Podsjetimo, Vučić i Dodik su u decembru prošle godine najavili da će u Donjoj Gradini RS i Srbija zajednički izgraditi novi memorijalni kompleks stradalim Srbima u koncentracionom logoru Jasenovac u Drugom svjetskom ratu da bi djeca s ovih prostora mogla učiti o zlu koje se tu dogodilo.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.