HRVATSKA

Plenković, Grabar-Kitarović i Jandroković na komemoraciji u Jasenovcu

Organizirane dvije odvojene komemoracije

24sata.hr

14.4.2019

24sata.hr

Kolona sjećanja krenula je od Memorijalnog muzeja Spomen-područja Jasenovac prema spomeniku Cvijet, gdje će se održati komemoracija s prigodnim programom, uz polaganje vijenaca. 

Došli su, među ostalima, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar državne imovine Goran Marić, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica nauka i obrazovanja Blaženka Divjak te ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković poručio je da se došao pokloniti žrtvama koje su nevine ubijene zbog vjere, nacionalnosti i političkog uvjerenja te da je to bio zločin ustaškog režima.

- Sloboda, demokratija i mir nisu dani sami po sebi, zlo postoji oko nas i protiv njega se treba boriti. Jedno je pijetet prema žrtvi, a drugo osuditi zločin - rekao je Jandroković.

Osvrnuo se na činjenicu da su i ove godine organizirane dvije odvojene komemoracije.

- Volio bih da nema podjele, a da je više uključivosti, razumijevanja. Teško mi je shvatiti ljude koji ne mogu shvatiti patnju drugog čovjeka. Ne mogu shvatiti one koji nemaju dovoljno snage prihvatiti da i oni drugi imaju svoje boli i traume. Moramo raditi na tome da se više uvažavamo, slušamo jedni druge - rekao je Jandroković.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nastavila je svoju tradiciju te je u subotu, dan uoči službene komemoracije, posjetila Spomen-područje Jasenovac i ispod spomenika položila buket bijelih ruža. Zauzela se da Jasenovac ''uvijek bude samo mjesto pijeteta, ali i mjesto koje će nas opominjati koliko je važno mlade naraštaje odgajati za mir, zajedništvo i solidarnost među ljudima i narodima''. 

- Drugi svjetski rat u našoj domovini i danas budi bolna sjećanja na brojna stradanja. Polažući vijenac u sjećanje na žrtve logora Jasenovac i stojeći u tišini uz ovaj kameni cvijet, izražavam najdublji pijetet svim žrtvama koje su stradale u logoru. Neka ovo uvijek bude samo mjesto pijeteta, ali i mjesto koje će nas opominjati koliko je važno mlade naraštaje odgajati za mir, zajedništvo i solidarnost među ljudima i narodima. Prošlost ne možemo promijeniti, ali budućnost možemo graditi na bolji način, za ljepši i humaniji život svih ljudi u Hrvatskoj i diljem svijeta - upisala je predsjednica Hrvatske u knjigu dojmova. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.