KOSOVO

Po uzoru na Srebrenicu: Priština donijela odluku o formiranju komisije za zločine Srba

Ideja je da se poduzmu koraci da se putem Vijeća Evrope i Evropskog parlamenta zatraži formiranje međunarodnog suda za zločine Srba

Printscreen

Avaz.ba

15.4.2019

Skupština Kosova sa 66 glasova usvojila je odluku o formiranju komisije za osudu ratnih zločina koje je Srbija izvršila na Kosovu .

Predlažući formiranje komisije, šef poslanika Socijaldemokratske inicijative Bilal Šerifi je rekao da su za model imali rezoluciju o Srebrenici koju je usvojio Evropski parlament.

- Ja mislim i vjerujem da u našoj Skupštini, ali i šire, imamo stručnjake koji mogu pomoći, ali model EP trebalo bi da je dovoljan. Rezolucija bi se posle koristila kao osnov iz koje bi proizašli drugi akti, kojim bi se osudili zločini genocida i usvojili zakoni - kazao je Šerifi.

Predsjednik kosovskog parlamenta, Kadri Veselji, izjavio je ranije da bi Priština od međunarodne zajednice trebalo da traži formiranje i međunarodnog suda za zločine koje su navodno počinili Srbi na Kosovu tokom poslednjih sukoba, piše prištinska Koha.

Veselji je pozdravio inicijativu za usvajanje rezolucije i formiranje komisije za sankcionisanje zločina i genocida koji su počinjeni na Kosovu.

Veselji kaže da Srbi negiraju masakre i zločine koje su, kako tvrdi, počinili i dodaje da će se to događati i u narednom periodu. 

-Ideja nije samo da se donese rezolucija, ideja je da se preduzmu koraci da se preko Vijeća Evrope i Evropskog parlamenta zatraži formiranje međunarodnog suda za zločine Srba i to, naravno, mora biti na čast i dostojanstvo zemlje - rekao je on, prenijela je Koha.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.