BEOGRAD

Detalji skandala: Šta je učenica rekla profesoru pa joj je on opalio šamar

Avaz.ba

19.4.2019

Haos koji je nastao u Sedmoj beogradskoj gimnaziji, kada je profesor gimnazije ošamario dvije učenice, nastao je, navodno, jer se J. K. (16) pobunila zbog ocjene na kontrolnom. Stvari su se tada potpuno otrgnule kontroli, a kako đaci iz ovog 2/3 kažu, to nije prvi put da je profesor imao takve ispade. Oni su do detalja opisali šta se tačno desilo u četvrtak na času.

- Nastao je opći haos. Imali smo fiziku kao treći čas u prvoj smjeni, J. K. se bunila zbog ocjene na kontrolnom i govorila profesoru Obradoviću kako njegov način ispitivanja nije uredu. Obradović je dreknuo da je nemirna i da se smiri, a revoltirana djevojčica ga je upitala kakav je on autoritet da viče na nju. Onda joj je zalijepio šamar, toliko jako da je zamalo pala! Tada su dječaci skočili u njenu odbranu i jedan od njih mu je udario šamar, ali je Obradović nakon toga nasrnuo na još dvoje đaka. Bilo je užasno, djevojčice su vrištale - rekao je jedan od učenika koji je prisustvovao cijelom incidentu i dodao da su s profesorom Obradovićem već dugo imali probleme:

- On je mnogo čudan, nekad dođe na čas i bude mnogo miran, a nekad samo viče, a čak je šutirao stolove! Očigledno je da ima problem s kontrolom bijesa. Neki su se žalili da ih sreće po hodniku i iz čista mira im stavlja ruku na rame, a to je radio na času. Više puta smo se žalili direktoru na njega - pričaju đaci.

Iz Ministarstva prosvjete kažu da je nakon ovog incidenta nastava u Sedmoj beogradskoj gimnaziji ubrzo normalizirana, kao i da je Hitna pomoć pregledala učenike i konstatirala da nemaju povrede.

- Profesor je, zbog visokog pritiska i uzbuđenosti, u pratnji policije odveden u Urgentni centar. Također je podnio zahtjev direktoru da mu se raskine radni odnos iz ličnih razloga. On je prekršio članove 111. i 112. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u obrazovnim ustanovama, kojim je zabranjeno fizičko, psihičko, socijalno, seksualno, digitalno i svako drugo nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje učenika, za šta su predviđene novčana kazna, udaljenje s rada ili prestanak radnog odnosa - rečeno je u Ministarstvu prosvjete.

Direktor Sedme beogradske gimnazije Miroslav Markićević ističe da oni u školi ne toleriraju nasilje i da ovaj profesor neće raditi s učenicima do okončanja postupka.

- Čuli smo metež u učionici, sišao sam s pomoćnicom direktora, ni nakraj pameti nam nije palo da je profesor mogao udariti učenicu! Za nama je došla i školska policajka, koja je odvojila profesora od učenika. Odmah smo zvali policiju, Hitnu pomoć i odjeljenskog starješinu, koji nam je pomogao i odmah stupio u kontakt s roditeljima. Kada smo napustili učionicu, s đacima je ostao školski pedagog da bi mogli popričati. Profesor je rekao da mu je jasno šta je učinio i da osjeća grižnju savjesti - rekao je Markićević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.