KOSOVO Uz velike sigurnosne mjere

U Prištinu sinoć vraćene porodice pripadnika ISIL-a iz Sirije

Dva autobusa sa ženama i djecom prebačena u vojnu bazu

Avaz.ba
20.04.2019 10:19

Uspješno završena operacija povratka

Foto: Arhiv

Desetine žena i djece, članova porodica kosovskih državljana koji su ratovali u Siriji, vraćene su na Kosovo u petak kasno navečer.

- Planirana operacija povrata nekih naših građana iz Sirije uspješno je završena - rekao je kosovski ministar pravosuđa Abelrad Tahiri na aerodromu, dodavši kako će svi ostali detalji biti poznati danas.

Nakon nekoliko sati provedenih na aerodromu, dva autobusa sa ženama i djecom usmjerena su u vojnu bazu blizu Prištine, pod velikim sigurnosnim mjerama, prenose agencije.

Više od 300 građana Kosova, muškaraca, žena i djece otputovalo je u Siriju 2012. godine. Oko 70 muškaraca koji su ratovali na strani Islamske države ubijeno je u sukobima.

Policija je naglasila da je oko 150 žena i djece, uključujući 60 djece koja su rođena na ratištu, zarobljeno otkako je ISIL gubio svoja područja.

Nije poznato jesu li se ovim dolaskom vratili svi državljani Kosova s ratišta na Bliskom istoku. Ni ministar ni policija nisu kazali ništa o tome jesu li se na Kosovo vratili i borci.

U 2015. godini Kosovo je donijelo zakon kojim se učešće na stranim ratištima kažnjava kaznom do 15 godina zatvora.

Na Kosovu nije bilo terorističkih napada islamista, iako je stotinjak muškaraca uhapšeno ili optuženo zbog ratovanja u Siriji i Iraku. Neki od njih su osuđeni jer su planirali napade na Kosovu.

Komentari

NA VRH