KRIMINAL

Detalji isplanirane likvidacije: Ubica Veska Vukotića nosio kačket i imao pomagača, nije ostavio tragove

Sve ukazuje na to da se radi o profesionalnom ubistvu

Avaz.ba

21.4.2019

Ubica Veselina Veska Vukotića (69), oca Jovana i Igora Vukotića, koje policija smatra za vođe škaljarskog klana, na glavi je imao kačket i saučesnika koji mu je pomogao nakon ubistva. Ubica i saučesnik su se odvezli vozilom, prenose crnogorski mediji.

Vukotić je izašao iz kuće i krenuo prema svom automobilu kada je ubica, za sada nepoznata osoba, ispalio više hitaca u njega, a potom pobjegao. Teško ranjeni Vukotić odmah je prevezen u kotorsku bolnicu, ali i pored napora ljekara nije preživio.

Način na koji je počinjen ovaj zločin upućuju na to da je ubica poznavao navike Veska Vukotića.

- Sve ukazuje na to da se radi o profesionalnom ubistvu, koje je detaljno isplanirano, a u prilog tome govori i podatak da ubica nije ostavio tragove, piše "Pobjeda".

Uprava policije je saopćila da intenzivno radi na rasvetljavanju slučaja, ali nije potvrđeno iz kojeg oružja je otac Jovana i Igora usmrćen. "Pobjeda", pozivajući se na saznanja iz istrage, piše da je riječ o automatskom oružju, a "Dan" da se radi o pištolju sa prigušivačem.

Iako se spekulisalo da je Veselin Vukotić 'živa meta' i da mu je sigurnost ugrožena, iz policije tvrde da se on obazrivo kretao, ali da je iz kuće izlazio bez obezbjeđenja.

Jedan u zatvoru, drugi u bjekstvu

Jovica Vukotić trenutno je u zatvoru u Srbiji, a dovodi se u blisku vezu sa grupom Luke Bojovića, kao i sa najtežim krivičnim djelima u Srbiji i Crnoj Gori. On je u septembru prošle godine uhapšen u Turskoj i isporučen Srbiji, jer ima srbijansko državljanstvo. Njega je prije dva meseca Viši sud u Beogradu pravosnažno osudio na 15 mjeseci zatvora zbog korištenja falsificiranog makedonskog pasoša sa njegovom slikom, ali na ime Georgi Andonov i trenutno je na izdržavanju kazne.

Istovremeno, crnogorska policija Jovicu i njegovog brata Igora traži zbog pokušaja ubistva dvojice pripadnika suparničkog "kavačkog klana", Miloša Radonjića i Vojina Stupara.

 Igor Vukotić je u bjekstvu, a njega policija potražuje u predmetu koji se vodi u vezi sa pokušajem likvidacije policijskih funkcionera.

Likvidacija njihovog oca, smatra se jednim od najjačih udara na "škaljarski klan".


Rat klanova

Kotorski klanovi ranije su djelovali kao jedna kriminalna grupa. Međutim, krajem 2014. godine u Valensiji je nestalo oko 300 kilograma kokaina, nakon čega je došlo do rascjepa u klanu, koji se podijelio na "škaljarce" i "kavčane". Ubrzo su počela ubistva.

Prva žrtva bio je Goran Radoman, blizak "škaljarcima", nakon čije smrti su se nizala ubistva na obje strane. Rat dva klana odnio je više od 30 života, a likvidacije su se događala kako na teritoriji Crne Gore tako i Srbije, gdje klanovi imaju bliske saradnike.

Veza sa Bojovićem



Inače, škaljarska grupa, čiji je Jovica Vukotić jedan od vođa, dovodi se u blisku vezu sa grupom Luke Bojovića, koji u Španiji izdržava zatvorsku kaznu od 18 godina, na koju je osuđen zbog organiziranog kriminala. Ova dva klana zajedno su radila na švercu i distribuciji narkotika širom Evrope. Prema operativnim podacima, Jovan Vukotić često je boravio u Beogradu, ali dolazio je i u Novi Pazar, na Kopaonik i Zlatibor, gdje se sastajao sa pripadnicima klana Luke Bojovića.

Zanimljivi sudski procesi


Iako sigurnosne službe Jovicu Vukotića označavaju kao jednog od vođa škaljarskog klana, koji djeluje zajedno sa bratom Igorom i sugrađaninom Igorom Dedovićem, ono što je zanimljivo jeste da je on, prije presude za korišćenje falsifikovanog pasoša, samo dva puta pravosnažno osuđivan, a da su postupci koji su vođeni protiv njega, završavani ili oslobađajućom presudom ili je neko od njemu bliskih ljudi preuzimao krivicu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.