REGION

Slaba izlaznost u prvom krugu predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji

U DIK stiglo osam prigovora za narušavanje glasačkih prava

Izborni dan u Sjevernoj Makedoniji. AFP

Avaz.ba

21.4.2019

Na izborima za predsjednika Sjeverne Makedonije do 17.00 sati glasalo je 35,13 posto birača na obrađenih 79,73 posto biračkih mjesta, saopćila je Državna izborna komisija (DIK).

- Ukoliko bi slijedili ovaj trend procentualne izlaznosti to bi značilo da bi na obrađenih 100 posto mjesta do sada izašlo oko 600.000 glasača, rekla je portparolka DIK-a Ljupka Gugučevska.

Biračka mjesta se zatvaraju u 19.00 sati, nakon čega će DIK saopćiti prve rezultate izbora.

Izborni dan u prvom krugu predsjedničkih izbora protiče mirno i nije bilo ozbiljnijeg narušavanja izbornog procesa.

U DIK je stiglo osam prigovora za narušavanje glasačkog prava, ali kako je pojašnjeno "nisu od sušinske prirode za koju se može reći da narušavaju izborni proces".

Makedonci biraju između kandidata vladajuće koalicije oko SDSM i DUI Steve Pendarovskog, makedonske opozicione koalicije oko VMRO DPMNE Gordane Siljanovske-Davkove i Blerima Reke, kojeg podržavaju dvije opozicione partije Albanaca.

Na šestim po redu predsjedničkim izborima od osamostaljenja zemlje glasa se na 3.480 biračkih mjesta u 80 općina i u Gradu Skoplju. Pravo glasa ima 1.808.131 glasač.

Drugi izborni krug predsjedničkih izbora u koji idu dva prvoplasirana kadidata biće održan za dvije sedmice, odnosno 5. maja.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.