REGIJA

Miro Cerar sazvao godišnje savjetovanje diplomata

Raspravljat će i o aktuelnim političkim temama, a i o aferi koja je izazvala napetost s Hrvatima

Miro Cerar. Arhiv

FENA

22.4.2019

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar sazvao je za utorak i srijedu uobičajeno godišnje savjetovanje diplomata na kojem će razgovarati o aktuelnim pitanjima i odnosima sa susjednim državama, pa i tzv. obavještajnoj aferi koja je posljednjih sedmica izazvala napetosti s Hrvatskom, objavili su slovenski mediji.

Na dvodnevnom sastanku diplomati će iza zatvorenih vrata analizirati aktuelna međunarodna pitanja i budućnost EU, odrediti smjer djelovanja za ovu godinu te razmijeniti iskustva u svom radu. Prvog dana savjetovanja govore će održati ministar Miro Cerar i predsjednik države Borut Pahor, a diplomatima u srijedu pridružit će se i premijer Marjan Šarec te predsjednik Parlamenta Dejan Židan.

Diplomati će raspravljati i o aktuelnim političkim temama, a vjerovatno neće moći izbjeći stanje odnosa sa susjednim državama, navodi slovenska novinska agencija STA.

Bavilo se i tzv. špijunskom aferom i optužbom o navodnom prisluškivanju hrvatske obavještajne službe SOA slovenskih aktera granične arbitraže, zbog čega je Slovenija bila povukla na konsultacije svoju ambasadoricu u Zagrebu, te protest izrazila hrvatskom ambasadoru u Ljubljani, navode slovenski mediji.

Da arbitraža i pitanje granice ostaje jedan od glavnih problema u odnosima s Hrvatskom potvrdio je u zadnjem broju mariborskog lista "Večer" ministar vanjskih poslova Miro Cerar, koji je za neprovođenje arbitražne odluke okrivio Hrvatsku, ali i "mlaku" reakciju sadašnje Evropske komisije.

Premda je Komisija Žan-Kloda Junkera (Jean-Claude Juncker) isprva insistirala na tome da Hrvatska mora ispuniti arbitražnu presudu, kasnije je došlo do "politikantskog obrta" i politizacije merituma spora, kazao je Cerar za mariborski list.

- To je bila politizacija po stranačkoj liniji i zabrinjavajuće je da su interesi političke skupine Evropske pučke stranke (EPP) u tome igrali ključnu ulogu - kazao je Cerar.

Cerar je ocijenio da je Komisija pod Junkerovim vodstvom spriječila raspravu o mišljenju pravne službe EU da Hrvatska mora implementirati arbitražu. Cerar očekuje da će buduća Evropska komisija u tom smislu djelovati pravilno, "u skladu s vladavinom prava".

- Ako bismo ubuduće pristajali na dosadašnju neprihvatljivu praksu, onda bismo pristali i na početak kraja Evropske unije jer bi to značilo da je politički voluntarizam iznad vladavine prava, kako bi se jednome moglo pogodovati - naveo je šef slovenske diplomatije.

Rekao je da će vlada nastaviti s tužbom protiv Hrvatske zbog arbitražne presude na sudu EU u Luksemburgu te s tužbom protiv Hrvatske pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, a vezano uz slovensko stajalište da se je hrvatska izvršna vlast miješala u sudske postupke koje je pred hrvatskim sudovima u prošlosti pokretala Ljubljanska banka u želji na naplati svoja potraživanja od hrvatskih preduzeća kojima je u vrijeme bivše SFRJ odobravala kredite.

Cerar je u razgovoru za mariborski list istaknuo da je Slovenija zainteresirana za ulazak Hrvatske u Shengen, ali da Hrvatska ne poštujući arbitražnu presudu krši načelo vladavine prava, što je osnovna pretpostavka za ulazak u taj evropski klub zemalja u kojemu se primjenjuje neometan protok ljudi i kapitala, prenose agencije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.