NEVIDLJIVA POTJERNICA Interpol raspisao potjernicu za Markom Miloševićem 2007. godine

Sin balkanskog krvnika: Nekad švercer duhana, vlasnik kafana, a sada ne smije iz Rusije kročiti u Srbiju

Avaz.ba
23.04.2019 14:34

Porodica Milošević

Interpol je potjernicu za sinom Slobodana Miloševića Markom objavio 2007. godine zbog sudskog postupka koji se protiv njega vodi zbog sumnji u umiješanost krijumčarenja duhana od 1996. do 2001. godine. 

Donedavno ju je bilo moguće pronaći na stranicama Interpola, no ne i posljednjih dana. 

No, to ne znači da ona više ne vrijedi. Potvrdila je to za Blic portparol Višeg suda Tatjana Tešić. Slično se dogodilo i 2017. godine s potjernicom protiv nedavno preminule Mirjane Marković, za koju se podaci, također, nisu mogli naći na stranicama Interpola. Izvor Blica iz MUP-a kaže da postoji više takvih ''nevidljivih'' potjernica. 

- Postoje vidljive i nevidljive potjernice. Ovih drugih je puno više, a to što se neke ne vide, ne znači da ne vrijede - kaže izvor.

Marko Milošević slavu je izgradio kao ozloglašeni simbol devedesetih. Volio se hvaliti svojim bogatstvom, koje je, kako se pretpostavlja, stekao švercom cigareta. Nakon 5. oktobra 2000. godine, izbornog poraza i velikih demonstracija protiv njegovog oca, Marko je pobjegao u Moskvu.

Tri godine nakon toga otišla je i Mirjana, a 2007. godine u Rusiji su dobili politički azil. Zbog njihovog bijega u Rusiji kazneni postupak za šverc cigareta je u prekidu. Istraga se vodi pred posebnim odjelom Višeg suda u Beogradu. 

- Istraga je u prekidu dok osoba ne bude dostupna sudu. To ne znači da je završena, samo je u prekidu - naglašava Tešić. 

Odgovor na pitanje zašto je potjernica za Markom Miloševićem nevidljiva na stranicama Interpola Blic je potražio i od srbijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

- Odluku koje će potjernice biti vidljive na Interpolovim stranicama ne donosi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, već nadležna komisija u središnjici Interpola u Lionu. Ova komisija, u skladu sa svojim kriterijima koji se povremeno mijenjaju, donosi odluku o vidljivosti potjernica. Nadležni su i za ažuriranje tih podataka na stranicama Interpola. Najveći dio potjernica koje se nalaze u sistemu Interpola nije vidljiv na službenim stranicama, no to na nikakav način ne utječe na njihovu valjanost - kažu u MUP-u. 

Čim se vrati u Srbiju, sin krvnika Marko bit će uhapšen, upravo iz tog razloga nije bio na sprovodu svoje majke Mirjane prošlog vikenda u Požarevcu. U javnosti se nije pojavljivao 13 godina, no unatoč onoj staroj ''daleko od očiju daleko od srca'', njegovo nasilničko i bahato ponašanje nije se zaboravilo. 

Tokom 90-ih nije bio zadovoljan položajem u Beogradu pa se preselio u Požarevac i sprijateljio s ljudima iz kriminalnog miljea. Nazivali su ga i kraljem šverca cigareta. Kupio je kuću od 350 kvadrata, a njegov otac, tadašnji predsjednik države nevješto je pokušavao opravdati život na visokoj nozi svog nasljednika. U Srbiji se tako i danas pamti njegova izjava kako je Marko bio vrijedan i "nosio gajbice".

Njegovo vrijedno ime kasnije se pojavilo u policijskoj akciji ''Mreža'', koja se vodila protiv organizirane grupe švercera cigareta. Po policijskim podacima, sumnja se da je uzimao postotak od drugih državnih grupa koje su švercale cigarete, a da mu je u tome pomagao, čuvao leđa i bio podrška i cijeli državni vrh. Da su očeve izjave o gajbici bile samo prazne riječi, dokazuje i izjava tadašnjeg direktora Carine Mihajla Kertesa. 

On je rekao kako je bio dovoljan samo jedan poziv njegove majke Mirjane da se na granici propuste kamioni sa švercanim cigaretama. Službeno je Marko bio vlasnik diskoteka ''Madona'' i ''Bambilend'' u Požarevcu, otvorenih 1999. godine tokom NATO bombardiranja Srbije. Bilo je to zajedničko ulaganje koncerna ''Bambi'' i njegove kompanije. Zemlju za ''Bambilend'' porodici Milošević poklonio je Grad Požarevac.

Komentari

NA VRH