REGION

Haradinaj: U Berlin idem s nepromijenjenim stavovima o dijalogu

Kaže da Priština ne određuje ko su učesnici tog skupa

Ramuš Haradinaj. Arhiv

B92

23.4.2019

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj kaže da u Berlin ide s nepromijenjenim stavom o dijalogu s Beogradom.

Za njega je, kaže, važno da Kosovo bude dio Berlinskog procesa, zajedno sa, kako je rekao, pet balkanskih zemalja.

- Važno je da je Kosovo dio paketa šest balkanskih zemalja u Berlinskom procesu - rekao je Haradinaj i dodao da je taj proces važan jer, kako je rekao, ne dozvoljava nijednoj državi da stagnira.

Sastanak s premijerima i predsjednicima država zapadnog Balkana sazvali su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) za 29. april u Berlinu.

Haradinaj kaže da Priština ne određuje ko su učesnici tog skupa. Prema njegovim riječima, spominjanje korekcije granica bilo je greška i dobro je što je, kako kaže, ta tema prevaziđena.

- Diskusije o teritoriju su pogrešne. Dobro je da je to prevaziđeno, a mi ni ne pokušavamo tu temu održati živom - rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare, prenijela je prištinska "Gazeta Expres".

Upitan o odnosu sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini (Federica Mogherini), koja će, također, biti prisutna u Berlinu, Haradinaj je rekao da, što se nje tiče, nema problem, već s temama koje je ona pokretala.

- Mi nismo protiv Mogerini, ali jesmo protiv njenog odstupanja da se, umjesto o dijalogu, razgovara o teritorijima. Ona je, inače, pri kraju svog mandata, a problem nije bio s njom, već sa suštinom - rekao je Haradinaj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.