REGION

Zaev najavio čistku funkcionera

Arhiv

Avaz.ba

23.4.2019

Premijer Sjeverne Makedonije i lider SDSM-a Zoran Zaev najavio je čistku funkcionera.

On je sinoć izjavio da je primljena poruka građana, koji zbog nezadovoljstva radom vlasti u velikom broju nisu izašli na predsjedničke izbore.

- Poruka je da ima nezadovoljstva funkcionerima centralne i lokalne vlasti. Uzvraćam im da će biti čistke, poslije izbora će se desiti promjene - rekao je on na skupu predsjedničkog kandidata vladajuće koalicije Steve Pendarovskog u općini Karpoš.

Zaev je rekao da nezadovoljnim simpatizerima i građanima, koji jučer nisu izašli na glasanje, želi poručiti da ne kažnjavaju državu zbog centralne ili lokalne vlasti.

U prvom krugu izbora za predsjednika Sjeverne Makedonije, koji je održan u nedjelju, kandidat vladajuće koalicije SDSM i DUI Stevo Pendarovski osvojio je samo 4.528 glasova više od kadidatkinje VMRO DPMNE Gordane Siljanovske-Davkove.

Pendarovski je osvojio 323.892 glasa, što je 96.630 glasova manje nego što je SDSM dobio na lokalnim izborima 2017., dok je sadašnji partner DUI tada dobio 89.724 glasa.

Premijer i lider SDSM-a je istakao da će u drugom krugu predsjedničkih izbora, 5. maja, predsjednički kandidat Stevo Pendarovski pobijediti sa 100.000 glasova razlike.

- Hajde 5. maja da izađemo svi i da izaberemo petog makedonskog predsjednika. Pet godina da imamo predsjednika za čistu peticu - rekao je Zaev i dodao da će Pendarovskom biti potrebni i glasovi kandidata albanske opozicije Blerima Reke, koji je ispao u prvom krugu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.