PROCESI

Crna Gora zatražila od Srbije da omogući Marovićima odsluženje zatvorske kazne

Podsjećaju da su državni organi još i ranije iskoristili raspoložive mehanizme međunarodne pravosudne i policijske saradnje

Ministarstvo pravde Crne Gore. Arhiv

Avaz.ba

25.4.2019

Crna Gora ponovo traži od Srbije da omogući da Svetozar i Miloš Marović odsluže zatvorske kazne na koje su osuđeni, saopćeno je iz Ministarstva pravde Crne Gore. Oni su pravomoćno osuđeni presudama Višeg suda u Podgorici za krivična djela koja su im stavljena na teret.

I prije podnošenja navedene molbe za izručenje, samim raspisivanjem međunarodne Interpolove potjernice bili su stvoreni svi pravni preduvjeti da Svetozar Marović bude uhapšen u Republici Srbiji u cilju njegovog izručenja Crnoj Gori. 

Ipak, okolnost da se Svetozar Marović u protekle dvije godine naočigled javnosti slobodno kretao i pojavljao na javnim mjestima na teritoriji Republike Srbije, i pored crvene Interpolove potjernice koja je za njim raspisana, navela je Ministarstvo pravde Crne Gore da, ne čekajući više hapšenje Svetozara Marovića, uputi i molbu za njegovo izručenje. Očekujemo da će upućivanje molbe za izručenje Svetozara Marovića dodatno potaći nadležne organe Republike Srbije na ispunjavanje međunarodnih obaveza, odnosno hapšenja Marovića i njegovo izručenje Crnoj Gori - navodi se u saopćenju Ministarstva pravde Crne Gore. 

Također, oni su nadležnim organima Srbije proslijedili molbu Osnovnog suda u Kotoru kojom je zatraženo da zatvorska kazna od jedne godine koja je izrečena osuđenom Milošu Marović bude izvršena u Srbiji.

Podsjećaju da su državni organi Crne Gore još i ranije iskoristili raspoložive mehanizme međunarodne pravosudne i policijske saradnje, koji su rezultirali raspisivanjem Interpolovih potjernica za Svetozarom i Milošem Marovićem. Dodatno, ministar pravde je više puta, kako kroz direktnu komunikaciju sa zvaničnicima Srbije, tako i javno, izražavao očekivanja Crne Gore da policija u Srbiji ispuni svoju međunarodnu obavezu i lica s Interpolove potjernice uhapsi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.