IZJAVE

Han upozorio: Odgađanje pregovora s Makedonijom i Albanijom opasno za cijeli region

Zemlje članice same odredile juni 2019. kao datum za otvaranje pristupnih pregovora

Johannes Hahn. Arhiv

Avaz.ba

27.4.2019

Evropski kosmesar za proširenje Johanes Han (Johannes Hahn) upozorio je zemlje Evropske unije da bi odlaganje početka pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom moglo imati "dramtične posljedice" za cijeli region.

Kako je prenijela makedonska agencija MIA iz Brisela, ta reakcija Hana uslijedila je nakon što je iz Pariza jučer stigla poruka da ta zemlja ostaje rezervirana po pitanju otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u junu.

Han je u intervjuu za novinsku agenciju Evropa rekao da se radi o kredibilitetu EU zato što su zemlje članice same odredile juni 2019. kao datum za otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Kako je istakao, odlaganje bi moglo imati dramatične posljedice na cijeli region.

On je podsjetio da Makedonija 10 godina čeka početak pregovora sa EU. Oni su bili blokirani zbog spora oko imena sa Grčkom koji je sada riješen.

- Sada kada je ovaj problem riješen zahvaljujući političkoj hrabrosti i odlučnosti dvojice lidera (premijera Sjeverne Makedonije i Grčke Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa) i kada konstatiramo odličan napredak u unutrašnjim reformama, bilo bi veoma razočaravajuće ako se otvaranje pristupnih pregovora ponovo odgodi - rekao je Han.

Han je istakao da je uvjeren da će zemlje članice donijeti pravu odluku, kako za Sjevernu Makedoniju tako i za Albaniju, koja, prema njegovim riječima, isto tako bilježi dobar reformski napredak, posebno u pravosuđu.

Han, koji neće prisustvovati neformalnom sastanku u Berlinu posvećenom Balkanu jer proširenje nije na dnevnom redu, upozorio je i da EU i posebno skeptične zemlje treba da paze da ne zapostave tu politiku ka regionu kako ne bi Balkan prepustili konkurentima kao što su Rusija, Kina i Turska.

- Pozdravljam napore predsjednika Francuske Emanuela Makrona da ojača vanjsku i sigurnosnu politiku EU, ali to treba započeti sa našim susjedstvom, zapadnim Balkanom, posebno pred konkurentima kao što su Rusija, Kina i Turska, koji nisu zainteresirani za evropske vrijednosti i norme - rekao je Han.

Han je dodao i da je uvjeren da se francuski predsjednik slaže kako "nije geostrateški interes EU da Balkan ostavi drugim akterima".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.