POLITIKA

S kojim zahtjevima delegacija Prištine ide u Berlin: Haradinaj iznio dva uvjeta

Što prije Srbija prizna, dobit će novu situaciju, poručio je između ostalog

Ramuš Haradinaj. Arhiv

Avaz.ba

27.4.2019

Ramuš Haradinaj (Ramush), premijer Kosova, najavio je da će Kosovo tražiti ratnu odštetu od Srbije, mada ne misli da će to pitanje moći riješiti na predstojećem samitu u Berlinu.

- To je bitno pitanje koje moramo riješiti, to je važno za žrtve pa i za pravdu. Ali, ne mislim da će se sve to u Berlinu riješiti - rekao je Haradinaj za RTK 2 i dodao da će njihova delegacija iznijeti neke stavove, ali da ne očekuje da će biti nekog uspjeha.

Haradinaj tvrdi i da ima usaglašene stavove s Hašimom Tačijem.

Na konstataciju da se, osim razgraničenja i razmjene teritorije, kao rješenje spominje novi termin "dvostruki suverenitet", i na pitanje šta je kompromis za Vladu u Prištini, Haradinaj kaže da prištinska delegacija u Berlin ne ide sa "starim pričama, razgraničenja ili razmjene teritorije".

- To su priče iz prošlog stoljeća. U Berlin idemo više s tim kako riješiti posljednje pitanje između Kosova i Srbije. Priznanje se neće desiti nekom novom idejom, formulom - tvrdi Haradinaj, koji smatra i da se priznanje mora dogoditi.

U suprotnom, kako je istakao, Srbija će totalno biti blokirana prema EU, neće moći naprijed i u isto vrijeme će izgubiti ulogu u regionu. 

- Što prije Srbija prizna Kosovo, dobit će novu situaciju, novu ulogu u regionu - smatra Haradinaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.