POLITIKA Premijer Kosova poručio

S kojim zahtjevima delegacija Prištine ide u Berlin: Haradinaj iznio dva uvjeta

Što prije Srbija prizna, dobit će novu situaciju, poručio je između ostalog

Avaz.ba
27.04.2019 17:17

Ramuš Haradinaj

Foto: Arhiv

Ramuš Haradinaj (Ramush), premijer Kosova, najavio je da će Kosovo tražiti ratnu odštetu od Srbije, mada ne misli da će to pitanje moći riješiti na predstojećem samitu u Berlinu.

- To je bitno pitanje koje moramo riješiti, to je važno za žrtve pa i za pravdu. Ali, ne mislim da će se sve to u Berlinu riješiti - rekao je Haradinaj za RTK 2 i dodao da će njihova delegacija iznijeti neke stavove, ali da ne očekuje da će biti nekog uspjeha.

Haradinaj tvrdi i da ima usaglašene stavove s Hašimom Tačijem.

Na konstataciju da se, osim razgraničenja i razmjene teritorije, kao rješenje spominje novi termin "dvostruki suverenitet", i na pitanje šta je kompromis za Vladu u Prištini, Haradinaj kaže da prištinska delegacija u Berlin ne ide sa "starim pričama, razgraničenja ili razmjene teritorije".

- To su priče iz prošlog stoljeća. U Berlin idemo više s tim kako riješiti posljednje pitanje između Kosova i Srbije. Priznanje se neće desiti nekom novom idejom, formulom - tvrdi Haradinaj, koji smatra i da se priznanje mora dogoditi.

U suprotnom, kako je istakao, Srbija će totalno biti blokirana prema EU, neće moći naprijed i u isto vrijeme će izgubiti ulogu u regionu. 

- Što prije Srbija prizna Kosovo, dobit će novu situaciju, novu ulogu u regionu - smatra Haradinaj.

Komentari

NA VRH