STAVOVI

Vulin: Crna Gora vrlo često napada Srbiju

Svijet neće zaustaviti nesreću na Balkanu ako dopusti stvaranje "velike Albanije"

Vulin: Nećemo ući u NATO dok je Vučića i mene. Arhiv

Avaz.ba

28.4.2019

Crna Gora "vrlo često" napada Srbiju, ali to ne čini kada je posrijedi "velika Albanija", koja hoće da uzme dio njene teritorije, kazao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin za kanal Rusija 24.

- I Sjeverna Makedonija će vrlo često napadati Srbiju, priznaje Kosovo bez ikakvih problema, a polovina njene teritorije je na putu ''velike Albanije''. Svi šute, samo Srbija govori - rekao je Vulin.

Ministar odbrane Srbije poručio je da svijet neće zaustaviti nesreću na Balkanu ako dopusti stvaranje "velike Albanije" te da ono što bude dozvoljeno Albaniji morat će biti dopušteno i Srbiji.

Vulin je rekao da, ukoliko bude rješavano albansko nacionalno pitanje, i Srbi će riješiti svoje.

- Mi moramo rješavati cjelokupno srpsko nacionalno pitanje, uključujući Kosovo, a ne bez njega. Predstavnici međunarodne zajednice moraju imati razumijevanja za srpske probleme - rekao je Vulin.

Naglasio je da je interes Srbije da zaštiti Srbe na Kosovu, iako u Srbiji ne postoji konsenzus po pitanju Kosova.

- Dok su Srbi na Kosovu, možemo nešto učiniti. Ono što je za nas vrlo važno, velike i moćne zemlje kao što je Rusija, moraju prepoznati da se stvara ''velika Albanija'' - ukazao je Vulin.

Prema njegovim riječima, svi Albanci, izuzev dvije općine koje su u centralnoj Srbiji, nalaze se u jedinstvenom političko-sigurnosnom okruženju NATO-a.

- Kada Sjeverna Makedonija postane članica NATO, a to se očekuje već u ovoj godini, svi Albanci živjet će u jedinstvenom političko-sigurnosnom okruženju. Oni traže formalizaciju svog prostora granicama, a sve zemlje na koje gledaju šute - rekao je Vulin.

Upitan da li Srbija, kao vojno neutralna zemlja, ipak razmišlja o tome da bude član NATO-a, Vulin je odgovorio da do toga neće doći dok god je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a on ministar odbrane, "makar bili i posljednja zemlja u Evropi koja nije članica NATO-a''.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.