REGIJA

Izvjestilac za zapadni Balkan: Srbija i Kosovo trebaju pokazati volju

Ako ne bude ozbiljne volje za napretkom, EU perspektive će za obje zemlje biti stavljene ad akta

Arhiv

Fena

28.4.2019

Izvjestilac za zapadni Balkan u njemačkom parlamentu Piter Bejer (Peter Beyer) upozorio je da će EU perspektive Srbije i Kosova biti stavljene ad akta ukoliko na sastanku u ponedjeljak u Berlinu ne pokažu ozbiljnu volju za napretkom u procesu normalizacije. 

- Ovdje se ne radi o nekim konkretnim planovima s postavljenim uvjetima, nego o informativnoj i otvorenoj razmjeni stavova oko regionalnih tema. Osim toga, možemo se nadati da će Srbija i Kosovo susret iskoristiti konstruktivno i da će razgovarati o procesu normalizacije. Jer, ako i dalje ne bude ozbiljne volje za napretkom, EU perspektive će za obje zemlje biti stavljene ad akta - poručio je Bejer.

Njemački zvaničnik je dodao da se o predloženoj razmjeni teritorija više toliko ne govori, navodeći da bi pomjeranje granica po etničkim principima moglo uzrokovati lančanu reakciju i zbog toga takav prijedlog treba biti odbačen.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) organiziraju u ponedjeljak u Berlinu sastanak sa zvaničnicima zapadnog Balkana i Evropske komisije, na koji su pozvani predsjednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.