BERLIN Merkel i Makron danas s regionalnim liderima

I Dačić srdit poput Vučića: Sastanak neće biti historijski, Zvizdić je tu da bi izbjegli Dodika

Nema šanse da će bilo ko iz ove vlasti pristati na pritiske protiv naših interesa, kazao je ministar vanjskih poslova Srbije

Srna
29.04.2019 12:52

Dačić: Na Srbiju će biti pritisaka

Foto: Arhiv

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron (Emannuel Macron) organizirat će danas u Berlinu sastanak na koji su pozvani predstavnici zemalja zapadnog Balkana te Evropske komisije. 

Povodom toga ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se od današnjeg sastanka o zapadnom Balkanu u Berlinu ne može očekivati da bude historijski te da je, imajući u vidu ko na njemu učestvuje, teško očekivati da će Priština biti natjerana da ukine takse koje je uvela na robu iz centralne Srbije.

On je napomenuo da na sastanak nisu pozvani dosadašnji učesnici Berlinskog procesa: Austrija, Italija, Britanija, SAD.

Dačić je ocijenio da poziv predsjedavajućem Vijeća ministara BiH u tehničkom mandatu Denisu Zvizdiću, koji, kako je naglasio, učestvuje kao predstavnik Bošnjaka, predstavlja način da se izbjegne poziv Miloradu Dodiku, iako je legalan predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je za TV Pink rekao da je uvjeren da će na Srbiju sigurno biti pritisaka i poručio da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije neko ko će podleći pritiscima, pogotovu ako je nešto protiv srpskih interesa.

- Nema šanse da će bilo ko iz ove vlasti pristati na pritiske protiv naših interesa - zaključio je Dačić.

Komentari

NA VRH