BERLIN

Prištinski list objavio navodni nacrt zajedničke izjave Beograda i Prištine

Sporazum između Grčke i Sjeverne Makedonije o imenu, kao, kako se navodi, primjer je za rješavanje sukoba

Vučić i Tači: Potrebno novo uspostavljanje dijaloga

Avaz.ba

29.4.2019

Glavna tema prištinskih medija je današnji mini samit lidera zemalja zapadnog Balkana i Prištine sa različitim procjenama ishoda ovog skupa.

Prištinski "Telegrafi" objavio je, kako tvrdi, nacrt zajedničke izjave kojom su se Beograd i Priština obavezali da ubrzaju napore za implementaciju postojećih sporazuma.

Nacrtom spomenute izjave, čiji faksimil je objavljen na ovom portalu, dogovoreno je navodno da se Beograd i Priština ponovo konstruktivno uključe u dijalog, uz posredovanje Evropske unije, a s ciljem postizanja sveobuhvatnog i konačnog sporazuma.

Domaćini samita su, imajući u vidu zajedničku evropsku budućnost zapadnog Balkana, pohvalili uspješan sporazum između Grčke i Sjeverne Makedonije o imenu, kao, kako se navodi, primjer za rješavanje sukoba.

Posebno je, dodaje se, naglašen značaj postizanja sporazuma o punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine koji bi osigurao evropsku perspektivu Srbiji i Kosovu i stabilnosti u regionu.

Učesnici su se, piše u nacrtu, složili da svaki sporazum treba biti inkluzivan, politički održiv i da doprinese regionalnoj stabilnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.