SAMIT

Han: Proširenje na zapadni Balkan je interes EU

Ili ćemo izvoziti stabilnost ili ćemo uvoziti nestabilnost

Proširenje je interes EU. Arhiv

Avaz.ba

29.4.2019

Evropski komesar za proširenje Johanes Han (Hahn) izjavio je danas da će nastaviti da se zalaže za proširenje Evropske unije na zapadni Balkan jer smatra da je to i interes EU.

- Neću se umoriti od zalaganja za proširenje EU. Ne radi se samo o ljudima u jugoistočnoj Evropi već i o našim sopstvenim interesima. Ili ćemo izvoziti stabilnost ili ćemo uvoziti nestabilnost - rekao je Han uoči samita o zapadnom Balkanu u Berlinu.

Upitan da li ima smisla da EU primi balkanske zemlje odvojeno, zavisno od njihovog napretka ili bi bilo bolje da se sve one prime u jednom bloku kasnije, Han kaže da bi teoretski zajedničko pristupanje bilo bolja mogućnost, ali ne i praktično.

- To u praksi ne ide, jer mi ocjenjujemo napredak zemalja pojedinačno. Ona zemlja koja se brže približava EU ne smije da trpi što su druge zemlje sporije. Nadmetanje i među državama je dobro i podsticajno - kaže Han.

Proces pristupanja, kako je dodao, predstavlja i pozitivan signal za investitore, a smanjenjem nezaposlenosti kod mladih u regionu se smanjuje i rizik od mogućnosti regrutiranja radikalnih ili čak terorističkih pristalica.

- Balkanske zemlje su naši susjedi, ne može i ne smije da nam bude svejedno kakva je njihova politička i ekonomska situacija - rekao je Han.

Ukazao je i da evropski koncerni prilikom donošenja odluke o ulaganju veliku pažnju posvećuju poštovanju pravne države.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.