SAMIT Evropski komesar za proširenje

Han: Proširenje na zapadni Balkan je interes EU

Ili ćemo izvoziti stabilnost ili ćemo uvoziti nestabilnost

Avaz.ba
29.04.2019 15:09

Proširenje je interes EU

Foto: Arhiv

Evropski komesar za proširenje Johanes Han (Hahn) izjavio je danas da će nastaviti da se zalaže za proširenje Evropske unije na zapadni Balkan jer smatra da je to i interes EU.

- Neću se umoriti od zalaganja za proširenje EU. Ne radi se samo o ljudima u jugoistočnoj Evropi već i o našim sopstvenim interesima. Ili ćemo izvoziti stabilnost ili ćemo uvoziti nestabilnost - rekao je Han uoči samita o zapadnom Balkanu u Berlinu.

Upitan da li ima smisla da EU primi balkanske zemlje odvojeno, zavisno od njihovog napretka ili bi bilo bolje da se sve one prime u jednom bloku kasnije, Han kaže da bi teoretski zajedničko pristupanje bilo bolja mogućnost, ali ne i praktično.

- To u praksi ne ide, jer mi ocjenjujemo napredak zemalja pojedinačno. Ona zemlja koja se brže približava EU ne smije da trpi što su druge zemlje sporije. Nadmetanje i među državama je dobro i podsticajno - kaže Han.

Proces pristupanja, kako je dodao, predstavlja i pozitivan signal za investitore, a smanjenjem nezaposlenosti kod mladih u regionu se smanjuje i rizik od mogućnosti regrutiranja radikalnih ili čak terorističkih pristalica.

- Balkanske zemlje su naši susjedi, ne može i ne smije da nam bude svejedno kakva je njihova politička i ekonomska situacija - rekao je Han.

Ukazao je i da evropski koncerni prilikom donošenja odluke o ulaganju veliku pažnju posvećuju poštovanju pravne države.

Tagovi

Johanes Hahn EU

Komentari

NA VRH