SAMIT

Objavljen nacrt deklaracije koja treba biti usvojena u Berlinu

Učesnici sastanka su saglasni da bilo kakav dogovor mora biti sveobuhvatan

AFP

Avaz.ba

29.4.2019

U Berlinu je objavljen nacrt deklaracije koja bi trebala biti usvojena na sastanku šefova država i vlada Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Slovenije.

- Podsjećajući na zajedničku evropsku budućnost zapadnog Balkana, pohvalili su uspješan dogovor Grčke i Sjeverne Makedonije oko spora o imenu kao izvanredan primjer uspješnog rješavanja konflikata - navodi se u nacrtu zajedničke deklaracije, prenosi Slobodna Evropa.

Naglašena je važnost dogovora o potpunoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije za stabilnost regiona i evropsku perspektivu te dvije države, a učesnici sastanka su saglasni da bilo kakav dogovor te vrste mora biti sveobuhvatan, politički održiv i mora doprinijeti regionalnoj stabilnosti.

- Srbija i Kosovo su pristali da ubrzaju napore na implementaciji postojećih sporazuma i da se ponovo konstruktivno uključe u dijalog o normalizaciji odnosa uz posredovanje EU, sa ciljem postizanja sveobuhvatnog i konačnog sporazuma - navodi se u nacrtu deklaracije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.